פרופ' יוג'ין ג'נדלין
פרופ' יוג'ין ג'נדלין (Eugene Gendlin, 1926-2017) היה פילוסוף ופסיכותרפיסט מאוניברסיטת שיקאגו.
ג'נדלין פיתח דרכי חשיבה ועבודה עם תהליך החיים. עבודתו הפילוסופית (The Philosophy of the Implicit) עוסקת, בין היתר, בקשר בין שפה ולוגיקה לבין חוויה ומשמעות (שני קצוות שבדרך כלל נמצאים בעולמות שונים).
ג'נדלין פיתח שתי שיטות לחשיבה מעבר לדפוסים ומושגים: התמקדות (Focusing) וחשיבה מעבר לקצה .(TAE)
עוד על משנתו הפילוסופית והפסיכולוגית באתר הבינלאומי להתמקדות.
כמה עובדות מעניינות על ג'נדלין
θ ג'נדלין נולד בוינה למשפחה יהודית והיגר בגיל 9 עם משפחתו בעקבות מלחמת העולם השנייה לארצות הברית.
θ ג'נדלין היה פרופ' לפילוסופיה באוניברסיטת שיקאגו. בפסיכולוגיה, לעומת זאת, לא היה לו תואר. אבל הלימודים והעבודה שלו עם הפסיכולוג הנודע קארל רוג'רס (טיפול ממוקד בלקוח), הפרקטיקה ארוכת הטווח בפסיכותרפיה, והכתיבה הנרחבת שלו בשדה הפסיכולוגיה הפכו אותו לנודע בתחום זה אולי אף יותר מאשר בתחום הפילוסופיה.
θ יחד עם זאת, ג'נדלין תמיד החשיב עצמו קודם כל כפילוסוף. מפעל חייו היה פיתוח פילוסופיה ייחודית ומורכבת – הפילוסופיה של המובלע The Philosophy of the Implicit. פילוסופיה זו הניחה בסיס מוצק ועמוק לפרקטיקות שפיתח.
θ התיאוריות של ג'נדלין השפיעו על קארל רוג'רס ושיחקו תפקיד חשוב בנקודת המבט שלו על פסיכותרפיה.
θ בשנות ה 50 וה 60, במסגרת המעבדה של קארל רוג'רס, ג'נדלין ערך מחקר שמדגים שהיכולת של מטופל להתפתח ולהציג שינוי חיובי במהלך הטיפול, תלויה באופן מובהק ביכולת שלו לחוש תחושה גופנית לא מילולית של הנושאים הלא פתורים שהביאו אותו לטיפול. ג'נדלין כינה תחושה מסוג כזה: תחושה מורגשת (Felt Sense).
θ המחקר הביא להשערה שבני אדם יכולים ללמוד ולרכוש את היכולת לעבוד עם תחושות מורגשות, גם אם לא היתה להם יכולת כזו באופן טבעי. הוא כתב את הספר Focusing ב 1978, (ספרו היחיד לקהל הרחב לצד ספרים מקצועיים שכתב, שגם הפך לרב מכר). הספר מציג שיטה בעלת שישה צעדים שעוזרת לגלות את ה Felt Sense ולהיעזר בו להתפתחות אישית.
θ ב 1985, ג'נדלין פתח את The International Focusing Institute כדי לאפשר הדרכה ולימוד Focusing לקהילות מקצועיות ואקדמיות ולשתף את הפרקטיקה עם הציבור.
θ הוא זכה בפרסים אקדמיים רבים והמורשת שלו ממשיכה להשפיע ולהילמד על-ידי רבים.
פרקטיקות שפותחו מתוך הפילוסופיה של המובלע של ג'נדלין
התמקדות (Focusing)
ג'נדלין פיתח דרך להבחין במידת ההתייחסות לתחושה המורגשת של אדם, ומצא בסדרת ניסויים שמטופלים שמצליחים בטיפול עושים זאת יותר. הוא פיתח שיטה ללמד אנשים להתייחס לתחושה המורגשת, כך שמטופלים יצליחו יותר בטיפול. השיטה הזו נקראת "התמקדות". בהמשך התגלה ששיטת ההתמקדות הינה בעלת עוצמה גם מחוץ לתחום הטיפול ויכולה לתרום לתחומים שונים.
התמקדות היא תהליך המאפשר לאדם להקשיב לרבדים עמוקים בתוכו, אשר בחשיבה הרגילה אין לו גישה אליהם. זוהי דרך עדינה ועוצמתית להיות בקשר עם החוויה הפנימית, חוויה שאותה אדם יכול לחוש אך היא עדיין לא נוסחה במילים.
עוד על התמקדות (Focusing) מהאתר הבינלאומי של ההתמקדות: התמקדות ואיך לומדים אותה.
חשיבה בקצה הידיעה (Thinking At the Edge - TAE)
TAE היא פרקטיקה שפיתח ג'נדלין בעקבות קורס שלימד באוניברסיטת שיקגו על בניית תיאוריות על בסיס הפילוסופיה של המובלע. בעקבות התנסות זו, פיתח עם עמיתים את הפרקטיקה הכוללת צעדים לפיתוח שימוש רענן בשפה, ואופן חדש לדבר מתוך שדה המומחיות והידיעה של אדם, ידיעה מורכבת, עשירה ומובלעת שאינה מנוסחת עדיין במילים.
זו שיטה לפתח את הידיעה המובלעת והבלתי מנוסחת לתיאוריה מפורטת ורהוטה. למשל, אדם בעל מומחיות בתחום מסויים יכול להיות בעל תחושה מורגשת שאינה קוהרנטית על בעיה במשך שנים רבות. באמצעות TAE זה אפשרי לפתח מושגים שמנסחים את התחושה המורגשת באופן מאד מדוייק כך שמה שהיה ידע מובלע יכול להתפתח לתיאוריה מנוסחת שיכולה לתרום לשדה המומחיות.
ה TAE היא פרקטיקה מורכבת שכוללת 14 צעדים, שמטרתם לנסח ולהמשיג מקצה הידיעה – מהמקום בו המשמעות מורגשת אבל אין עדיין מילים.
עוד על TAE מהאתר הבינלאומי של ההתמקדות: Thinking At the Edge (TAE)
על בסיס ה TAE פיתחנו (יחד עם תומר שגב) מהלך עם אנשי חינוך שנקרא מצפן חינוכי אישי.