מצפן חינוכי אישי

לצוותי חינוך

אני מאמין חינוכי

להתחבר אל המשמעות 

 

הגענו לעשייה חינוכית כי אנחנו חשים במשמעות בתוכנו, גם אם איננו יודעים לנסח אותה.

המשימות האינסופיות, הדרישות החיצוניות, המורכבות בעשיה החינוכית, יוצרים רעש שבו המחט של המצפן האישי שלנו מסתובבת להמון כיוונים ומבלבלת אותנו. אבל המצפן האמיתי נמצא אצלינו פנימה, במקום בו שוכנת המשמעות שייחודית לכל אחת ואחד מאיתנו.

מתי לאחרונה היית בקשר עם המשמעות החינוכית הייחודית שבך? מתי ניסית לתת לו מילים וצורה? להתחבר אליו כדי להניע את היומיום החינוכי שלך? בכוחה של המשמעות הייחודית הפנימית שבך, להנחות את הדרך החינוכית ולאפשר את ההתמודדות עם אתגרי החינוך היומיומיים.

מצפן חינוכי אישי הוא מהלך של גילוי וניסוח משמעויות פנימיות מתוך הניסיון והמומחיות בתחום החינוך, שמטרתו להניע קדימה את מי שאנחנו כאנשי ונשות חינוך ואת העשייה שלנו.

חשיבה בקצה הידיעה - פרופ' יוג'ין ג'נדלין

 

מצפן חינוכי אישי פותח בהשראת הפרקטיקה – חשיבה בקצה הידיעה (TAE) שפיתח פרופ' יוג'ין ג'נדלין, פרופ' לפילוסופיה ולפסיכולוגיה באוניברסיטת שיקאגו

זוהי דרך שיטתית לחשוב על העולם ועל עצמנו מעבר למה שאנו יודעים בהכרתנו, ולנסח משמעות מהקצה בו נגמרות המילים, אך יש לנו ידיעה שעדיין לא התנסחה. 

 

מצפן חינוכי אישי כמענה לאתגרי החינוך העכשוויים

כאנשי ונשות חינוך אנחנו תמיד נמצאים במתח בין שני קצוות:

בקצה האחד, שגרת העבודה החינוכית המאתגרת, המתבצעת תחת עומס ומתן מענה לצרכים השונים של התלמידים, ההורים והמערכת. הפער שבין הרצון והחלום להשפיע אל מול הקושי לממש זאת במציאות, גורסים את היצירתיות ואת חדוות העשייה, ועלולים ליצור שחיקה מתמשכת. 

ובקצה השני, הדחף החי ליצור משמעות בעבודה החינוכית יוצר התחדשות וצמיחה כנגד השחיקה והאינרציה.

ולכאן מתחבר מצפן חינוכי אישי, שעוזר לנו לגלות מתוכנו תשובות חדשות לשאלות מוכרות, ומחזיר את החיוניות והמשמעות לעבודת החינוך היומיומית: 

  • מה משמעותי לי בחינוך?
  • לשם מה אני עושה את מה שאני עושה?
  • מה ייחודי רק לי ולדרך שלי בחינוך? 

איך זה קורה?

בתהליך של מצפן חינוכי אישי מנסחים אנשי חינוך ומדייקים את העצמי החינוכי שלהם, את הניצוץ שלהם, באופן אותנטי ואישי. 

ההקשבה פנימה והניסוח שמדייק משמעות מחוללים שינוי, מזרימים אנרגיה חדשה ותורמים לאקלים חינוך מיטבי. 

בסיום התהליך נוצרת אמירה חינוכית אישית, יציבה ומדויקת, שמבססת ביטחון עצמי בדרך החינוכית ובהגשמה האישית. 

שתי דרכים ללמוד, לחשוב, להבין:

האחת, לארגן מחדש מושגים ישנים ומוכרים.

השנייה, לעמוד בנקודה שבה אנחנו תקועים, היכן שמורגשת תחושה שיש שם עוד מה שרוצה להתבטא אבל לא יודע בינתיים איך, לעמוד על הקצה, ולהמתין שהחדש יגיע, זה שמופיע רענן, שלא הופיע מעולם.

יוג'ין ג'נדלין

כל הסיבות להשתתף בתכנית מצפן חינוכי אישי

מצפן חינוכי אישי מאפשר שהות ומרחב לעיסוק מקצועי מעמיק במהות החינוכית האישית של נשות ואנשי חינוך. לתהליך זה יתרונות משמעותיים:

1. חיבור למשמעות פנימית שמעוררת ומחייה את העבודה היומיומית וטוענת באנרגית התחדשות.

2. יצירת אמירה חינוכית יציבה ומדוייקת שמבססת ביטחון עצמי, ומעוררת הערכה וקבלה בקרב אנשי מקצוע והורים. 

3. תמיכה בגילוי האמת שלנו – המצפן האישי שמסייע לזהות את המשמעותי בתוך השגרה העמוסה והלוחצת.

4. יצירת חדשנות חינוכית תוך שחרור מדפוסים אוטומטיים ואינרציה.

5. תזכורת לעצמנו מדוע אנחנו עושים את מה שאנחנו עושים ומה משמעותי וייחודי בזה.

מסלולי התכנית

מצפן חינוכי אישי מומלץ לאנשי ונשות חינוך בארגונים חינוכיים, בתי-ספר יסודיים, על-יסודיים, גנים ובחינוך הבלתי פורמאלי. המסלולים המוצעים:

מסלול 1 – מצפן חינוכי אישי לדרך – 30 שעות של תהליך ללימוד הפרקטיקה שבבסיס מצפן חינוכי אישי, הכוללת תהליך ניסוח אישי, יחד עם ביסוס שגרות והפיכת הכלי לכלי עבודה קבוע ושגרתי.

מסלול 2 – מצפן חינוכי אישי להעמקה – 10 שעות לעבודה מרוכזת על נושא שהצוות עסוק בו או רוצה לקדם, בכלים של מצפן חינוכי אישי. לדוגמה: קהילת לומדים, הוגנות, למידה שיתופית, מוטיבציה ועוד. כל אלה מושגים שגורים שיש להם משאבי ידע חיצוניים. בסדנה הזו נעבוד עם המשאבים האישיים של המשתתפים בפרקטיקה הייחודית של מצפן חינוכי אישי.

מסלול 3 – מצפן חינוכי אישי בהתאמה – בניית סדנה מותאמת לצרכי בית-הספר או הארגון החינוכי. 

  • המפגשים פנים אל פנים. במקרים מיוחדים ניתן לשקול מפגשים היברידיים, או בזום.
  • מספר המשתתפים מוגבל ל-15.
  • תכנית 'מצפן חינוכי אישי' מוכרת ב"גפן" (תכנית מספר 14642)

נשות חינוך שהשתתפו בסדנאות שלנו אומרות

אלירז
אלירזסגנית חטיבה ומורה בבית-ספר עמקים-תבור
קרא עוד
התאפשר לי (ולנו כצוות) להתנתק מהעשייה החינוכית המואצת ולהתפנות לתהליך של התבוננות והתכנסות פנימה, עם הקשבה לקולות העמוקים שקיימים בי אבל לא תמיד אני מודעת וקשובה להם. תהליך הבירור העצמי של המהות החינוכית שלי, סייע לי להגדיר את ה"ערך הסגולי" שלי בביה"ס וחיבר אותי לסיבה המשמעותית שבגללה אני כל כך נהנית ומוקירת תודה על כך שאני אשת חינוך בביה"ס שלנו. בסיום הסדנא הרגשתי שכל המשתתפים מחוברים לעצמם ולכוחות הגלומים בהם, כמו כלי כסף שעברו תהליך ניקוי והם מבריקים וזוהרים יותר. במקביל לתהליך האישי, התקיים תהליך קבוצתי מרגש, בו הקשבנו אחד לשני והתוודענו לערך הסגולי של כל אחד ואחת. הסדנא העצימה אותנו אישית וקבוצתית ואני בטוחה שה"מנגינה" החינוכית של המשתתפים היתה עשירה ומדויקת יותר והדהדה גם לתלמידים.
מיכל
מיכלמורה בבית-ספר עמקים-תבור
קרא עוד
אני חושבת שהמתנה הכי גדולה ביומיים האלה היתה באמת המקום המאפשר הזה. שניה להסתכל על עצמינו פנימה, כי זה לא דברים שקורים לנו ביומיום, ואין לנו הזדמנויות לדברים האלה ביומיום. כל המקומות האלה מגדילים כל אחד מאיתנו והופכים אותנו ליותר בשלים ויותר מפותחים.
נעה ספוז'ניק
נעה ספוז'ניקמורה בתיכון החממה
קרא עוד
ההתנסות עזרה להביא את האינטואיציה דווקא למקומות שאני פחות מורגלת. אני חושבת שבמיוחד בתחום החינוכי קל מאד לדבר בקלישאות. אנחנו מכירים ביטויי לשון שנשחקו כבר מרוב שמשתמשים בהם והם כבר לא אומרים שום דבר. יש משהו טוב בלעצב, לשייף, ולדייק את הדברים שלי. וזה גם נחמד שזה שלי. זה גם חדש.
הדס שדות
הדס שדותיזמית חינוכית ומורה למדעים
קרא עוד
זה חיבר אותי בין המקצועי לאישי. זה נתן חיבור לילדה שבי. יש את הרובד המקצועי של מה חשוב לי בתור מורה ויש את מה שחשוב לי פנימה. פתאום הבנתי שמה שחשוב לי שיקרה זה גם מה שחשוב לי שיקרה לילדה פנימה.
נגה
נגה סגנית מנהלת, עמקים תבור (היום מנהלת)
קרא עוד
אני ממש מרגישה שזה מחזיר את הניצוץ בשנה שהיא כל כך טעונה וכל כך מתישה, יש משהו בשיח הזה שהוא מזכיר רגע את הניצוץ גם רמה האישית אבל באמת גם ברמת האנשים שאני עובדת איתם, מכירת תודה
הקודם
הבא

מעט עלי

ד"ר אורית פרנפס

חוקרת תהליכי למידה, מרצה במשך שנים באוניברסיטת תל-אביב ובאוניברסיטת בן-גוריון. חקרה בין היתר שימושים של ייצוגים חזותיים בלמידה והבנה, וחוויות למידה משמעותיות. בשנים האחרונות מפתחת את גישת "למידה מתנועת החיים". משלבת בין ידע מדעי על תהליכי למידה לבין הפילוסופיה של ג'נדלין שמאפשרת נקודת מבט חדשנית על היבטים של למידה. מוסמכת בהתמקדות ובעלת נסיון רב בהנחית TAE.

ליצירת קשר: 054-4973757  orit@parnafes.org

מאמרים קצרים על "מצפן חינוכי אישי"

conversation

הקשבה 'למצפן חינוכי אישי' – סדנה עם צוות חינוכי

מצפן חינוכי אישי יוצא לדרך.
בתחילת החופש הגדול קיימנו סדנה ראשונה בת 10 שעות עם צוות מורים בבית-ספר על יסודי איזורי בעמק יזרעאל. הנכחנו את האפשרות של ניסוח מהות חינוכית של המשתתפים באמצעות פרקטיקות מתקדמות של הקשבה וניסוח משמעות בתוך קונטקסט צוותי, שיתופי ותומך. צעד חשוב לקראת הצעדים הבאים…

קרא עוד »

מצפן חינוכי אישי – קצת יותר מנאום מעלית

מצפן חינוכי אישי נולד במרץ 2021, ומאז החל ללכת ולפגוש עולם. המפגש עם העולם ביקש מאיתנו לנסח – מה זה מצפן חינוכי אישי, למה זה חשוב ומה מאפיין את המהלך שלו. רצינו להבהיר את כל אלה באופן פשוט ונגיש דיו, אבל גם נאמן למהות ולרעיונות העמוקים שבסיס מצפן חינוכי אישי. 

קרא עוד »
קצה הידיעה

קצה הידיעה

TAE, חשיבה בקצה הידיעה, היא הפרקטיקה השניה שפרופ' יוג'ין ג'נדלין פיתח, לאחר ההתמקדות. זוהי דרך שיטתית לחשוב על העולם ועל עצמינו מעבר למה שידוע לנו בהכרה, מעבר לקצה הידיעה – על-ידי התייחסות ישירה אל משמעויות שאינן מנוסחות עדיין במילים, אבל הקצה שלהן מורגש.

קרא עוד »


"לעמוד על הקצה, ולהמתין שהחדש יגיע, זה שמופיע רענן, שלא הופיע מעולם..." (ג'נדלין)

ashim-d-silva-100979

שנשמור על קשר?

הירשמו לניוזלטר וקבלו למייל עדכונים ותכנים ממני: פוסטים בבלוג, ועדכונים ישר מהתנור על כל מה שחדש כאן. המייל שלכם יישאר חסוי.

דילוג לתוכן