סביבה נוצרת – סביבה #3

סביבה נוצרת

לתשומת לב: כל מה שכתבתי כאן הוא פרי של שנים רבות של לימוד וקריאות חוזרות של ספרו של ג'נדליןA Process Model. עם זאת, הכתוב נובע מלמידה והבנה שלי, ואינו בהכרח מבטא עוד רבדים בכתיבתו של ג'נדלין. הכתוב נועד להנגיש ולתמוך בהבנה של רעיונות מורכבים וחדשניים, אבל הוא לא מחליף קריאה במקור, ספרו של ג'נדלין.

שולחן העבודה שלכם הוא סביבה נוצרת.

התבוננו רגע בשולחן העבודה או בפינת העבודה שלכם. שימו לב מה מונח על השולחן. גם אם הוא מאורגן למופת, וגם אם השולחן מבולגן – יש פריטים שנמצאים עליו, וכאלה שלא. שימו לב היכן הפריטים נמצאים על השולחן – האם הם מונחים באקראיות? שאלו את עצמכם כיצד הגיעו לשם ואיך יצא שהם מונחים במקום בו הם מונחים.

במקרים מעטים אנחנו חושבים ומתכננים כיצד לארגן את שולחן העבודה ואז מוציאים לפועל את התכנון. זה יכול לקרות לפעמים, כשאנחנו מחליטים לעשות סדר. אבל בדרך כלל, השולחן פשוט מתארגן כך, מתוך תהליך החיים שלנו עם סביבתנו. אנחנו שותים קפה, עובדים על מסמכים, כותבים, משתמשים בטלפון, מעלעלים בספר. עקבות של תהליך העבודה שלנו נשארות על השולחן. כוס הקפה ששתינו, המסמך עליו עבדנו, העט איתו כתבנו, הטלפון ששמנו בהישג יד, ועוד.

הסביבה נוצרת בתהליך החיים שלנו שהוא אינטראקציה בין הגוף שלנו לסביבה. התהליך המשותף של הגוף וסביבה #2 יוצרים את סביבה #3. סביבה #3 היא הסביבה הנוצרת בתהליך החיים.

שולחן העבודה נוצר והתארגן במהלך תהליך החיים שלנו איתו. השולחן המאורגן כך הוא עבורינו סביבה להמשך תהליכי החיים. תהליכי החיים עם השולחן ימשיכו לארגן אותו עוד.

סביבה #3 – סביבה נוצרת

סביבה #3 נוצרת מתהליך מתמשך של גוף-סביבה #2.

תהליך גוף-סביבה #2 ממשיך להתרחש בתוך סביבה #3 (וכך ממשיך ליצור אותה, ולארגן אותה).

אנחנו יכולים לראות את תוצרי סביבה #3 בטבע ואת השתנותם, בכל מקום שבו תהליך חיים מתרחש.

במקום שולחן העבודה, סביבות #3 כאן נוצרות מתהליכי חיים של הרכיכה, הבונה והציפור. הקונכיה, העץ שנופל והקן הן סביבות החיים של בעלי החיים. הן גם תוצרים של תהליך חייהן (גוף-סביבה #2). בעלי החיים הללו ממשיכים את תהליכי החיים שלהם בתוך הסביבות שם יצרו (סביבות #3), ובתהליכים אלה ממשיכות ליצור אותן.

ג'נדלין משתמש בביטוי goes on in במהלך הספר – תהליך החיים ממשיך אל תוך סביבה #3:

The life process goes on in #En3

לדוגמה, בתהליך החיים שלו, הבונה מכרסם את העצים (גוף-סביבה #2) וכשהם נופלים אל הנהר הם יוצרים סכרים שמהווים לבונה ולמשפחתו סביבת חיים מתאימה (סביבה #3). תהליך החיים של הבונה ממשיך אל תוך סביבת החיים שיצר. אפשר לראות את זה כאן בסרטון.

הרכיכה, עוד בעודה עוברית, נושאת בתוכה "קונכיה עוברית". כשהיא גדלה, הקונכיה גדלה עמה ומתפתלת סביב מרכז הקונכייה. צורת הקונכייה וצבעיה מתאימים לסביבה של הרכיכה, והקונכיה נבנית (סביבה #3) מחומרים הזמינים בקרבת הרכיכה במהלך חייה (גוף-סביבה #2). הרכיכה ממשיכה לקיים את תהליך חייה בתוך הקונכיה המגנה עליה, ובתהליך חייה ממשיכה ליצור ולפתח את הקונכיה.

אפשר להתבונן בקונכיה ולנסות לדמיין את תהליכי החיים של הרכיכה בסביבתה (גוף-סביבה #2), ואיך הקונכיה (סביבה #3) צוברת את עקבות תהליך החיים הזה (כמו טבעות העץ, משבצות שריון הצב ועוד).

האדם יוצר את סביבת החיים שלו

התבוננו סביבכם וזהו את סביבתכם הנוצרת על-ידיכם, על-ידי בני אדם אחרים, או על ידי האנושות.

הבית שלכם והדרך שבה ארגנתם אותו. המחשב שלכם כסביבת עבודה. הטלפון שלכם על האפליקציות והמידע שבו, אופני התצוגה שבו. גם התארגויות כמו קבוצות אנשים, בתי-ספר, מקומות עבודה, ערים, מדינות הן סביבות חיים שנוצרו ואורגנו על-ידי בני אדם. תהליכי החיים שלנו איתם יצרו אותם כפי שהם, ואנו ממשיכים לקיים תהליכי חיים איתם ולפתח אותם.

מה לגבי השיער שלנו, העור שלנו, הגוף שלנו? האם הם אינם תוצאה של תהליך החיים שלנו? ואנחנו ממשיכים את תהליכי החיים שלנו בתוכם.

תהליכי החיים שלנו עם הגוף שלנו הם גוף-סביבה #2. הגוף שלנו הוא גם הגוף שלנו והוא גם הסביבה של הגוף – בגוף כסביבה מתרחשים תהליכי החיים של הגוף. הגוף צובר את עקבות תהליכי החיים שלנו. הפעולות הגופניות שאנו מבצעים במהלך החיים ניכרות בנו. גופו של שחיין שונה מגופו של רקדן, מרים משקולות, אצן או אדם שאינו פעיל פיזית. הגוף הוא סביבה #3 שבה אנו ממשיכים את תהליכי חיינו. גם העור שלנו נושא את עקבות הבעות הפנים שאנו נוהגים לעשות. המוח שלנו מתפתח מפעולות שכליות שמעסיקות אותנו.

הגוף פועל עם סביבתו בתהליכי חיים מגוונים (גוף-סביבה #2) ובתהליכים אלה הוא מתפתח עוד ועוד כסביבת חיים לפעולות נוספות (סביבה #3).

סביבות חיים הנוצרות על-ידי החיים

אילו דוגמאות של סביבות חיים #3 נוצרות על-ידי בעלי חיים? לדוגמה: כוורת דבורים, קן נמלים, תעלות של חפרפרות. עוד?

אילו דוגמאות של סביבות חיים #3 נוצרות על-ידי בני אדם? לדוגמה: ארון הבגדים, קהילה, משטר דמוקרטי, מלחמה… עוד?

כדאי לקחת מספר דוגמאות מאלה (או אחרות שהעליתם) ולחוות ולחוש כיצד הן סביבה #3.

אשמח אם תשתפו:
אשמח מאוד לקרוא מה חשבת

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עוד פוסטים מעניינים מהבלוג

גוף וסביבה

גוף וסביבה – סביבה #1, #2

פרק 1 בספר פרוסס מודל נקרא גוף וסביבה (גוףסביבה). ג'נדלין מציג ארבע סביבות – סביבת הצופה (En1), ועוד 3 סביבות שהוא מפתח – En2, En3, En4. הפוסט הזה מציג את סביבת הצופה – En1 ואת סביבת En2 שבה גוף וסביבה הם מאורע אחד.

להיות בים

את שתהיי בים זו לא את שעכשיו

מה קורה כשילדה מסרבת בתוקף ללכת לים ואז מוצאת עצמה צוהלת בשמחה מדלגת מעל הגלים. על ההבדל העצום בין רעיון תיאורטי שמנוסח במילים, לבין חוויית הגוף והסיבות להבדל הזה.

מציאות מורכבת

רעיונות פוגשים מציאות

מה באמת קורה כשפוגשים מציאות? לפעמים המציאות מכה בפנים, לא מחכה לרעיונות שישפיעו עליה. היא בשלה, בהתרחשות שלה, מתעלמת ממה שאני מביאה, מצפה שאני אשתלב בה, אתמסר לגחמותיה, אבלע בתוכה. מחשבות ותובנות.

ashim-d-silva-100979

שנשמור על קשר?

הירשמו לניוזלטר וקבלו למייל עדכונים ותכנים ממני: פוסטים בבלוג, ועדכונים ישר מהתנור על כל מה שחדש כאן. המייל שלכם יישאר חסוי.

דילוג לתוכן