בית חינוך קהילתי גאולה

ד"ר אורית פרנפס והדס שדות

סדרת בשבילי הלמידה – סיורים לבתי-ספר מעוררי מחשבה והשראה

הקדמה – בדרך לבית ספר

השכמנו קום ונסענו לתל-אביב. אין דרך אחרת להגיע לתל-אביב, רק אם משכימים קום. הגענו שעתיים וחצי לפני זמן הסיור בבית ספר, ללא פקקים, כשהעיר רק מתעוררת.

בית ספר גאולה נמצא על רחוב גאולה בין הים לבין רחוב אלנבי. בחרנו להתחיל על שפת הים, עם רוח נעימה וים שקט ויפה. היה לנו זמן לנדוד במעלה רחוב גאולה ולבחור באחד מבתי-הקפה המזמינים בואכה רחוב אלנבי. שם הצטרפו אלינו שאר המשתתפות ושמחנו להכיר ולאפשר לקשרים להירקם.

כשהגיע העת, צעדנו לבית-הספר. מבחוץ הוא אינו מעיד על תוכו כלל. מספר כתובות היסטוריות קידמו את פנינו וסיפרו לנו שבעבר נקרא מק"ל (מקום לימוד) – בית-ספר למסחר.

דנה מולכו – מנהלת בית-ספר, קידמה את פנינו, והובילה אותנו דרך החצר המזמינה אל חדר מסודר ויפה (ספריה?) שבו נבלה את מרבית הזמן בשעתיים הבאות. עמית ברנע – סגנית המנהלת הצטרפה גם היא למשך הביקור כולו. במהלך הביקור התלוו אלינו בחלקים מסוימים נשות צוות: היועצת בקי, ליטל – מורה בתכנית לב"ה. בנוסף, הצטרפו אלינו גם שלושה תלמידים – שניים בפועל ותלמיד בוגר בית-ספר מזה שנתיים.

שמחנו מאד על ביקור מעמיק, מקיף, אותנטי ומסביר פנים. תודה מיוחדת לנעה ספוז'ניק שארגנה את הסיור – בעבר מורה וסגנית מנהל בגאולה.

הסיכום להלן מתייחס לתלמידים ותלמידות, אבל לצורך הפשטות נכתב בלשון זכר.

מבט על

בית חינוך קהילתי גאולה הוא בית ספר תיכון ארבע שנתי (ט’-יב’), הממוקם בלב תל אביב. הוא מתמחה בעבודה בקבוצות קטנות (כיתות של 13-15 תלמידים), הוראה מותאמת ותמיכה פרטנית. בבית הספר לומדים כ- 160 תלמידים. בית הספר מאפשר הזדמנות יוצאת דופן לתלמידים שהתקשו להצליח בתיכונים גדולים לחוות חוויות של הצלחה. בין היתר, להגיע לתעודת בגרות, לאתר ולממש תחומי עניין וחוזק אישיים ולהשתייך למסגרת תומכת, המקדמת את תלמידיה. בבית הספר משולבות גם 5 כיתות כו”ח – כבדי שמיעה וחירשים. הם לומדים במסלול שרובו נפרד וחלקו משולב, ואף הוא כולל למידה לבגרות מלאה. מעבר לכך, תלמידים בבית-ספר מתמודדים עם לקויות למידה, קשיי קשב וריכוז, קשיים רגשיים וחברתיים, ומציגים תמונה מגוונת של אוכלוסיות בתל אביב יפו.

בית-הספר מתאפיין במוגנות גבוהה לתלמידיו, ובשונות במימדים רבים. זהו בית-ספר טכנולוגי, שמציע אפשרות לתעודת בגרות ולהסמכה טכנולוגית. הסמכה טכנולוגית (בגרות במתמטיקה, שפה, אנגלית ומגמה) מאפשרת ללמוד במכללה טכנולוגית. נתוני ההצלחה הם: 70% זכאים לתעודה טכנולוגית, 55% זכאים לבגרות, 85% מבקרים באופן סדיר. אחת המשמעויות של הנתונים הללו היא שרוב התלמידים מצליחים להישאר במסלול של למידה בית ספרית בגרותית במשך שלוש שנים (וגם התעודה מאפשרת ללמוד במכללות טכנולוגיות לימודים גבוהים גם ללא תעודת בגרות). חשוב לציין שעבור בני נוער שחוו כישלון וחוסר חיבור ללימודים במסגרות קודמות, ולא דמיינו שהם יכולים להשיג תעודת בגרות או טכנולוגית, זו באמת הצלחה משמעותית.

בין כל הפרויקטים הפועלים בבית הספר פועלת בה גם מגמה חדשנית, ראשונה מסוגה בארץ. כל תלמיד במגמה בוחר תחום עשייה/דעת העשוי לעניין אותו – ומעמיק בו. הלימודים מאפשרים לתלמידים להתמחות בתחומי העניין אותם בחרו מחוץ לכותלי בית הספר, עם “מנטור” (מומחה) מהעולם החיצוני, ולפתח פרויקט התמחות סביב אותו תחום עניין. הלמידה במגמה מעמיקה בתחומי הכוון קריירה והכרות עם ארגונים, ויוצרת חיבורים לצבא, לשוק העבודה ולמסגרות להשכלה גבוהה.

בית החינוך שואף להיות משמעותי ורלוונטי לכל הבאים בשעריו, ומפתח מודל חדשני ופורץ דרך של תיכון.

מתוך המצגת שהוצגה לנו: "תכליתו של המודל החינוכי הוא בעיצובה של דמות בוגרת ולה יכולת להיות נוכחת במערכות יחסים מיטיבות, להכיר ולקבל את עצמה, להגשים את עצמה בעולם מתוך אוטונומיה ובחירה, וכן לגלות אכפתיות, מעורבות ושייכות לקהילה סביבה."

המיוחד והייחודי בבית ספר

בית חינוך קהילתי גאולה הוא בית ספר הזדמנות שניה. הגיעו אליו בני נוער שלא הסתדרו במסגרת הקודמת, וייתכן שהיו נושרים מהלימודים אילולא הגיעו לכאן. רובם חווים מצוקה כלכלית, דבר שהופך את צמצום הפערים (בלימודים ומעבר להם) לקשה יותר. השגת תעודת בגרות או הסמכה טכנולוגית אינה מובנת מאליה. כמו כן, השייכות ותחושת הכבוד והקבלה חיוניים ואף קריטיים עבורם. בהתאם לזאת, המודל הבית ספרי כולל מספר רכיבים ייחודיים: התאמה אישית, למידה במרחבי החיים, קהילה ושייכות, ויזמות ואקטיביזם.

התאמה אישית

בהיבט זה, בית הספר מקדם גישה דיאלוגית, הכרות והתאמה לחוזקות ולחולשות של התלמיד, יחס החניכה גבוה, תמיכה הוליסטית בצרכי התלמידים, ליווי רגשי, ליווי לימודי-מקצועי, וגם הצוות זוכה לגישה הזו.

במסגרת רכיב זה חשוב לציין את החונכות האישית ומרכז העצמה רגשי.

חונכות אישית: החונכות האישית מעמיקה את תחושת השייכות, מעצימה, ועונה על הצורך לקשר ולנראות קרובה עם מבוגר משמעותי לכל תלמיד. לכל איש צוות בין 3-4 חונכויות שבועיות של כחצי שעה.

מרכז העצמה רגשי: מספק מערך של מענים רגשיים, חלקם טיפוליים, חלקם אימוניים בגישות טיפול שונות ומגוונות. הוא נותן מענה ל 25% מהתלמידים שמזוהים כזקוקים לכך לאחר מיפוי צרכים, על-ידי מטפלים שרובם חיצוניים.

בית-ספר רואה בחשיבות של יצירת מעטפת רגשית טיפולית שלא מפחיתה מחשיבות הלמידה אלא משלימה אותו. בין היתר ניתנת גם הדרכת הורים. המרכז נותן מענה טיפולי איכותי, תומך בחוסן רגשי, וכן תומך בתהליכים הנעשים עם תלמידים בבית-הספר.

למידה במרחבי החיים

בהיבט זה חשוב לציין את טישטוש ההפרדה בין בית-הספר למחוצה לו, עבודה עם מתנדבים שמגיעים מבחוץ, מסע אתגרי במדבר, שיתופי פעולה עם אנשים בסביבה ועם מרכזי נוער וצעירים בעיר.

שלוש מגמות מוצעות לתלמידים והן בהלימה עם רכיב זה. אומנויות העיצוב, טכנולוגית, ומגמת לב"ה (למידה באמצעות התמחות). לב"ה היא מעניינת וייחודית, וקיבלנו עליה הרחבה:

מגמת לב"ה (למידה באמצעות התמחות)

במגמה זו, תלמידים בוחרים תחום התמחות, הולכים להתנסות אצל איש מקצוע, וממשיכים את העיבוד בבית-הספר.

במגמה לומדים בשלושה מימדים:

  1. ידע – ידע על תחום ההתמחות, על עולם העבודה, חיפוש עצמי (מי אני? חוזקות אישיות, נטיות, עניין) ידע על מקצועות שונים (פאנל מקצועות)
  2. מיומנויות: נורמות, אוריינות דיגיטלית, הנמקה והצגת טיעונים, עמידה מול קהל, חשיבה רפלקטיבית, הפקת תוצר
  3. קבוצה – שייכות ורתימת הקבוצה

הליווי של התלמידים בתוך יצירת ההתמחות והפיתוח שלה הוא משמעותי מאד. למשל, לפני חיפוש ההתמחות יש חשיפה למקצועות שונים. עוברים מהלך של חיפוש פנימי וחיצוני. תלמידים מקיימים ראיונות בטלפון עם אנשים שונים איך בחרו בתחום שלהם. עורכים סיורים בכל מיני מקומות. ככלל, מנסים לפתוח לעוד מקצועות ולא למובן מאליו. בסביבות חנוכה, מחפשים מנטורים שמתאימים לבחירות שעשו התלמידים. המנטורים מלווים אותם כל השנה בפגישות שבועיות ולפעמים לפי צרכים שעולים.

המטרה היא לא ליצור נתיב למקצוע קבוע, אלא לאפשר להם התנסויות מגוונות. בכל שנה מתחיל חיפוש מהתחלה. עם זאת, יש תלמידים שבוחרים להעמיק את ההתמחות שלהם בכל שלושת שנות הלימוד שלהם בגאולה.

תלמידים מסיימים כל שנה עם תוצר עליו עבדו בתחום ההתמחות, רבים מהפרוייקטים נוגעים ביזמות ואקטיביזם. דוגמאות: כתיבת תסריטים, כיבוד לערב תוצרים, סדנה לנוער בנושא חובת דיווח, קורס פחחות לנוער ועוד.

קהילה ושייכות

ללמוד לבטא ולברר, יצירת מרחב עם שונות עם מוגנות חזקה, תכנית חינוך רב שנתית שעוסקת בזכות הלומד והקבוצה, עיסוק בסוגיות של אי שוויון וצמצום פערים.

יזמות ואקטיביזם

פיתוח עמדה הלוקחת אחריות על המתרחש בעולם, מודלינג של צוות מפתח ויוזם, הצוות מוביל השתלמות מוסדית על חינוך מייצר שוויון, ניהול הפרוייקט של גאולה למשלוחי מזון למשפחות נזקקות, מרחבים בניהול עצמי.

תחושות וחוויות

כבר בדקות הראשונות הרגשנו תחושה של אכפתיות ותשומת לב לפרטים שמאפשרים רווחה לבאים בשערי בית-הספר. עוד לפני שראינו אנשים – תלמידים או חברי צוות. רק מהתבוננות בארגון החצר, בצבעים שנבחרו עבורה, השולחנות עם לוחות המשחק עליהם, המרחב המאורגן באהבה.

המבנה הראשון אליו נכנסנו היה קפיטריה. למדנו שהילדים מקבלים ארוחה חמה בצהריים בחינם. הם גם יכולים לקנות אוכל ושתיה במהלך היום. המקום היה נאה ומזמין.

משם הובילו אותנו למרחב מרווח ונעים ובו שולחנות עגולים. הכל צבוע בצבעים שיוצרים נינוחות ותחושה טובה. לאורך כל הקיר היו ספרים רבים (כנראה להשאלה) בעברית ובאנגלית.

כחצי שעה לאחר הצגה כללית של בית החינוך הגיעה ההפסקה. הזמינו אותנו לצאת החוצה ולשוחח עם תלמידים ועם אנשי צוות. גם בסוף המפגש, פגשנו שלושה תלמידים. תלמיד שלומד במגמת לב"ה ומתמחה בעיצוב גרפי. תלמידה שלומדת במגמת אמנות העיצוב. בוגר בית-ספר מזה שנתיים, בעל עסק בעיצוב שיער – את ההתמחות התחיל כשהיה בגאולה. היום הוא מתנדב פעם בשבוע בבית הספר ומסייע לתלמידים.

אחד הדברים שעלה מאד חזק מהתלמידים היה הנראות שלהם והגישה המכבדת. האיכויות הללו עלו מאד חזק גם בהפסקה, וגם בשיחה. הם חשים שהיום רואים אותם, על השונויות שלהם, וכל אחד ראוי ליחס מכבד. אחת התלמידות אמרה: "המורים לא מגיעים מעליך". הם מקבלים יחס אישי, יש להם תמיד למי לפנות בידיעה שהם יקבלו עזרה.

התחושה במהלך כל הביקור, וגם בהפסקה היתה של שקט ונינוחות. התלמידים ישבו בקבוצות, שוחחו, היו קצת בטלפונים, תלמידה אחת הקליטה את עצמה (טיק-טוק?), מספר תלמידים שיחקו כדורסל. היה מאד נעים להסתובב בחצר. הילדים שמחו מאד לשתף ולספר לנו.

גם בחדר שבו ישבנו היתה נינוחות. טלפונים לא הפריעו לנו, בלת"מים לא נכנסו. הורגש שענייני בית-ספר מוחזקים ומנוהלים יחד עם המורכבות והאתגרים שבו. מידי פעם תלמידים נכנסו למרחב, והם הוזמנו בחום להיכנס למרות שיש כאן ישיבה. אני הרגשתי בשעתיים הללו קצת בתוך בועה בתוך ההמולה של העיר, של בתי-הספר המוכרים.

ברור שיש הרבה אתגרים והתמודדויות, וזה גם הוזכר לא פעם – מדובר בעבודה קשה, יומיומית ומאומצת. אבל תחושת המשמעות והשליחות ממלאת בחיוניות גדולה את העוסקים במלאכה, ונראה שיש פירות רבים.

אנחנו רוצות להודות מאד לדנה, לעמית, לצוות בית-הספר ולתלמידים על הצוהר שפתחו לנו לעשייה שבאמת עושה שינוי בחייהם של רבים.

לקריאה נוספת: אתר בית חינוך קהילתי גאולה: https://geula-tlv.org.il/

אשמח אם תשתפו:
אשמח מאוד לקרוא מה חשבת

2 תגובות

  1. בית ספר מעניין-
    לתת הזדמנות נוספת , להאמין בילד שעומד מולך, לטעת בו הרגשה שסומכים עליו , תחושת שייכות..
    כל הכבוד.
    הייתי רוצה לבקר בו.

    1. הי רותי,
      אני מסכימה איתך. יצאתי מהביקור בבית-ספר גאולה (כבר לפני מספר חודשים) בהתרגשות ועם תקווה גדולה. צוות שיש בו אהבה גדולה, תשומת לב, וכובד ראש, ונוער שמגלה את עצמו, ומוצא את הדרך להאמין בעצמו ולבטוח באחרים.
      אם יוצא לך – שווה ביותר לבקר שם וללמוד על העשייה שלהם.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עוד פוסטים מעניינים מהבלוג

ashim-d-silva-100979

שנשמור על קשר?

הירשמו לניוזלטר וקבלו למייל עדכונים ותכנים ממני: פוסטים בבלוג, ועדכונים ישר מהתנור על כל מה שחדש כאן. המייל שלכם יישאר חסוי.

דילוג לתוכן