בית-ספר ממלכתי יסודי בסלעית

סדרת בשבילי הלמידה – סיורים לבתי-ספר מעוררי מחשבה והשראה / אורית פרנפס, הדס שדות

מבט על על בית-הספר

בספטמבר השנה עבר בית-הספר היסודי בסלעית למשכנו החדש, אל מול נוף מפעים, ובמבנה שעמלו רבות על התאמתו לגישת בית-ספר. עד אז, מאז הקמתו לפני שש שנים, פעל בית-ספר במבנים זמניים.

התשתיות עדיין לא היו מוכנות, את הארגזים דחפו לחדרים אחוריים, וסוללות העפר עדיין גלשו במדרונות. אבל אין ברירה, התלמידים כבר כאן. מתחילים!

אלא שביום השני ללימודים אי אפשר היה ללמוד בבית-הספר. לא היה חשמל במשך כל שעות היום, והיו עבודות בבניין. מה עושים?

שם המשחק בבית-הספר בסלעית, כפי שלמדנו גם בהמשך הסיור, הוא גמישות. וגם "מכל דבר לומדים". וזה נכון, שטיול בטבע מתאים יותר לשבוע השלישי או הרביעי של השנה, בטח לא ליום השני. תלמידי בית-ספר לפי "בתים" יצאו לטיול בכרמל ובגליל ביום השני ללימודים. ומה למדו? ללמידה פנים רבות, וגם זה ערך חשוב בבית-הספר. בין היתר, הם למדו שכל תכנית היא בסיס לשינויים, שלכל בעיה יש מספר פתרונות, שגם פעילות משותפת היא למידה – הפעם זו למידה חברתית.

הגמישות וההתאמה לילדים ולצוות הם עיקרון מכוון בבית-הספר. מהחינוך הדמוקרטי נבחרו אלמנטים שמתאימים לכאן, כמו בחירה, מפגשים אישיים, למידה רב גילאית ואחריות אישית של הילדים. מחינוך מונטסורי נבחרו אלמנטים של משימות ופעילויות, אלמנטיים עיצוביים, זמן תרגול, וחוברות מכוונות עצמית. כל אלה נבחנים אל מול פני המציאות ומתפתחים – מה מתאים לתלמידים, מה מתאים לצוות בזמנים השונים.

לדוגמה, במהלך תקופת הקורונה, צומצמה הלמידה הרב גילאית מתלתונים ללמידה דו-גילאית. הוחלט, ברוח הגמישות, לוותר על העקרונות שהוצבו לעבודה בתלתונים, כדי לאפשר לילדים יותר יציבות, יותר חברויות בקבוצת השווים, והתמודדות טובה יותר עם פערים.

ככלל, יש שאיפה מתמדת לאיזונים בין למידה וחווית למידה מיטיבה לבין ניהול משאבים ושמירת אנרגיה. זהו אחד מהכוחות המניעים את ההתפתחות והשינוי בבית-הספר.

המיוחד והייחודי בבית-ספר

עד לפני 5 שנים לא היה בית-ספר בסלעית. יישוב קטן בן 300-400 תושבים. הילדים נסעו ליישוב אחר ושם למדו. היישוב התרחב בשנים האחרונות עד שהיו מספיק ילדים להקמת בית-ספר יסודי בסלעית. תושבי סלעית, בשיתוף עם הרשות המקומית, הקימו וועדת היגוי, שכללה מומחים ויועצים, וכן תושבי המקום בעלי עניין וידע בתחומים רבים ונרקמה גישה ייחודית לבית הספר. לצוות ההיגוי הצטרף מנהל בית הספר, נמרוד בן נוח, שיחד עם צוות ההקמה הגדירו את ייחודיות בית הספר.  

בית-הספר עושה אינטגרציה בין גישות שונות – גישה דמוקרטית, מונטסורית, ולמידה מבוססת מקום – חשיבות רבה לקשר של בית-הספר למקום שכולל ותיקים מתנדבים, טיולים ביישוב וסביבתו ועוד.

בית-ספר יסודי יחיד וייחודי

מעניינת התופעה של בית-ספר ייחודי שהוא בית-הספר היסודי היחידי ביישוב. אין אפשרות למשפחה לבחור בין בית-ספר ב"זרם המרכזי" לבין בית-ספר ייחודי – בית הספר הייחודי הוא האפשרות היחידה. בשנת הלימודים הנוכחית נפתחה האפשרות ללמוד בבית ספר מהזרם המרכזי, ואכן, תלמידים בודדים ביישוב נוסעים מחוץ לסלעית כדי ללמוד בבית-ספר "רגיל". קיימת כמובן גם התופעה ההפוכה שבה משפחות עוברות לגור בסלעית כדי שהילדים יוכלו ללמוד בבית-הספר. מעצם היותו בית-ספר ייחודי שהוא יסודי יחיד ביישוב, הפער בין גישת בית-הספר לבין "הזרם המרכזי" נוכח ומורגש.

מבנה מותאם גישה

המבנה של בית-הספר תוכנן במיוחד עבור הגישה שמקדם בית-ספר. חצר ענקית עם מתקנים מול הנוף. לאורך כל זמן השהות שלנו היו ילדים ששיחקו, למדו, פעלו בחצר, וניכר שיש בה שימוש נרחב. חצר גרוטאות ממוקמת באחת מהפינות – ילדים רבים מבלים זמן בפירוק, בניה, משחקים. תמי ששון, מורה בבית-ספר, וגם מארגנת הסיור, היטיבה להגדיר את פינת הגרוטאות: "מקום לא מכוון, בו הילדים עושים מה שהם רוצים, יוצרים אינטרקציות חברתיות, ואפשר לראות שם הכל."

המבנה עצמו מחולק על-פי מודל של "בתים" (החלוקה היא לדואונים – א-ב, ג-ד, ה-ו. כל דואון מתחלק לשני בתים. סה"כ 6 בתים). הבית הוא המרחב של חברת הילדים. זהו מרחב גדול שמחולק לשני מרחבי למידה גדולים, כשביניהם מטבחון ושירותים. כל מרחב למידה כולל איזורים עם מגוון הזדמנויות ללמידה – ישיבה חופשית, ישיבה סביב שולחנות, במה לישיבה עם ספריה מגוונת, כונניות עם משחקים ועזרים בגישת מונטסורי, ועוד. כל בית הוא דו גילאי עם שלושה אנשי צוות. שלושת אנשי הצוות מנהלים באופן משותף את בית הילדים, כשלכל אחד תפקידים, שיעורים וילדים משלה, אך יש גם ניהול משותף של המרחב והקבוצה.

סדר יום גמיש ומאפשר בחירה

כל יום נפתח במפגש בוקר עם החונכת הקבוצתית. המערכת משובצת בלימודי ליבה כנדרש על-פי תכנית הלימודים של משרד החינוך. הזמנים הנותרים נקראים "מעגלי תרגול" – על-פי תמי ששון: "מקום שנותן כבוד למוטיבציות הפנימיות של הילדים" – זה יכול לכלול המשך עבודה על דברים שהיו בשיעור, תרגול בעזרי מונטסורי, משחק, שיטוט, פרוייקטים אישיים, או שיעורי בחירה.

שיעורי הבחירה – לכל דואון כ 10 שיעורי בחירה הכוללים התנסויות במגוון נושאים: ספורט, אומנויות, דרמה, תנ"ך, שירים באנגלית. זהו המקום בו ניתן להיחשף לשלל נושאי למידה מתוך בחירה ועניין אישי.

בית-ספר בסלעית – מרחב להאטה בחינוך

הסיור לבית-הספר בסלעית הוא הראשון בסדרת "סיורי האטה" בעקבות זיהוי של היבטים של האטה בהתנהלות בית-הספר.

מערכת השעות של הילדים מכילה, כאמור, שעות רבות המכונות "מעגלי תרגול" – אלה שעות שהילדים בוחרים מה לעשות בהם. מעבר לבחירה ללמוד נושאים שמעניינים אותם בשיעורי בחירה, הם גם יכולים לבחור לעשות דברים אחרים שמניעים אותם, לשחק, לשוחח עם חברים, לשחק בחצר הגרוטאות, ליצור יחד, ליזום פעילויות שונות בקבוצות או עם איש צוות, או סתם לנוח או לקרוא.

בכל שבוע יש זמן ללמידה חוץ כיתתית שמאפשרת קצב אחר, חיבור לטבע, מפגשים בינאישיים באופן אחר.

יש אווירה בבית-ספר שמטפחת שוויון ערך של פעילויות. למשל, שיעור מתמטיקה אינו עולה בערכו על משחק חופשי, או על עיסוק בחצר הגרוטאות, הפרחת בועות סבון*, או ניקיון הבית. לכל פעילות יש ערך גבוה בפני עצמה.

*הפרחת בועות הסבון היו חלק ממחקר אותו ערכו הילדים סביב נושא התנהגות חומרים וחלק מפרוייקט הלמידה בנושא החלל. חלק מהניסויים אותם ערכו הילדים יערכו ע"י אסטרונאוטים, ותערך השוואה בין הניסויים.

ישנה פתיחות גדולה ומקום לכל אדם, חבר צוות, ילד, להביא מעצמו ואת עצמו. ניהול בית-הספר מאפשר כל יוזמה או רעיון ותומך בה ורואה בכל פעילות הזדמנות ללמידה.

תודה רבה להנהלת בית-ספר על האירוח, לנמרוד בן נוח, מנהל בית ספר, רוית ירקוני, סגנית המנהל, ולתמי ששון, מורה בבית-הספר שארגנה את הסיור.


לקריאה על בתי-ספר נוספים בהם סיירנו במסגרת: "בשבילי הלמידה":

הבוסתן – בית חינוך בתנועה

בית חינוך קהילתי גאולה

אשמח אם תשתפו:
אשמח מאוד לקרוא מה חשבת

2 תגובות

  1. הי אורית
    הצלחת לתאר את החוויה שלנו באופן כל כך מדוייק. חשבתי על הביקור הזה ועל השאלות שעלו בי ודרך המאמר שלך הבנתי עד כמה הם נמצאים בתהליך ואנחנו ראינו אותם ברגע בזמן שכלל את הכל. גם את הידיעה והאמונה בדרך וגם את התהיות לגבי הדרך ודרכי הפעולה.
    לא שמתי לב בביקור לנושא הפרויקט של חקר חומרים בחלל. כן התפעלי מהילדים וההתנסות בהפרחת בועות סבון אך לא שמעתי את ההסבר של תמי לגבי ההקשר של הפעילות.
    כתבת נפלא. תודה

    1. אורית יקרה,
      תודה רבה על התגובה!
      לגבי הפרחת בועות סבון וחקר חומרים בחלל – נמרוד המנהל קרא את המאמר לפני הפרסום והוסיף את החלק הזה. אני לא ידעתי על זה בסיור, ורק ראיתי וצילמתי את הפעילות המקסימה עם בועות הסבון.
      זה כל כך ממחיש את העובדה שאנחנו, כאורחים לרגע, רואים שכבה מאד דקה מהחיים בבית-הספר, מהלמידה, ושיש רבדים עמוקים, מורכבים שנסתרים מעיננו, ואי אפשר להיחשף לכל המורכבות בביקור כל כך קצר.
      ובכל זאת, גם החשיפה הצנועה הזו היא המון.
      תודה!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עוד פוסטים מעניינים מהבלוג

בית-ספר אדם וסביבה

בית-ספר א.ד.ם וסביבה בגעש

בית-ספר א.ד.ם וסביבה בגעש מושתת על ארבעה יסודות עיקריים – אכפתיות, דמוקרטיה, מיצוי הפוטנציאל, ועל תחום עשייה מרכזי של לימודי הסביבה והאקולוגיה (בית חינוך "ירוק"). בית החינוך מהווה בית חם, איכותי ומשמעותי לכל המתחנכים בו ויוצר סביבה המפתחת בילד.ה את כל ממדי אישיותו: אינטלקטואלית, ערכית-חברתית ורגשית.

school

על הלמידה – מה הסיפור של בית-ספר?

בית-ספר הוא מוסד מורכב שמגדיר מהי למידה. מהי למידה בית-ספרית. בדרך כלל זוהי אינה למידה מתנועת החיים, אבל משהו בכל זאת מניע אותה. לנוכח המחאה של ההורים והילדים בכיתות ז-י, בחנתי חוויות למידה מבית-ספר, וניסיתי לבדוק למה מתגעגעים הילדים?

ashim-d-silva-100979

שנשמור על קשר?

הירשמו לניוזלטר וקבלו למייל עדכונים ותכנים ממני: פוסטים בבלוג, ועדכונים ישר מהתנור על כל מה שחדש כאן. המייל שלכם יישאר חסוי.

דילוג לתוכן