לחשוב בקצה הידיעה
לנשות ואנשי חינוך
להתחבר אל המשמעות
הגענו לעשייה חינוכית כי אנחנו חשים במשמעות בתוכנו, גם אם איננו יודעים לנסח אותה.
המשימות האינסופיות, הדרישות החיצוניות, המורכבות בעשיה החינוכית, יוצרים רעש שבו המחט של המצפן האישי שלנו מסתובבת להמון כיוונים ומבלבלת אותנו. אבל המצפן האמיתי נמצא אצלינו פנימה, במקום בו שוכנת הידיעה הפנימית שייחודית לכל אחת ואחד מאיתנו.
מתי לאחרונה היית בקשר עם הידיעה הפנימית הייחודית שבך? מתי ניסית לתת לה מילים וצורה? להתחבר אליה כדי להניע את היומיום החינוכי שלך? בכוחה של הידיעה הייחודית הפנימית שבך להנחות את הדרך החינוכית ולאפשר את ההתמודדות עם אתגרי החינוך היומיומיים.
חשיבה בקצה הידיעה (פרופ' יוג'ין ג'נדלין) היא דרך חשיבה ייחודית של ניסוח משמעויות פנימיות בתחום המומחיות, שמטרתה להניע קדימה את מי שאנחנו ואת העשייה שלנו.
חשיבה בקצה הידיעה (TAE) - פרופ' יוג'ין ג'נדלין
תהליך חשיבה בקצה הידיעה פותח על-ידי יוג'ין ג'נדלין, פרופסור לפילוסופיה ופסיכולוגיה באוניברסיטת שיקאגו.
התהליך מתחיל מקצה של ידיעה פנימית, קצה חי של מה שעדיין אין לו מילים. במקום לחשוב ולארגן את מה שכבר ידוע לנו, הפרקטיקה הזו מכוונת אותנו לקצה של הידיעה המובלעת, היכן שמורגש עוד, שעדיין אין לו מילים, אבל הוא רומז על משהו חדש, שמעולם לא היה ידוע לנו בהכרה.
זה קורה, למשל, כשיש משהו שאנחנו רוצים להגיד ואנחנו מרגישים את המשמעות שלו בתוכנו, אבל עדין לא מצליחים למצוא מילים שיגידו את זה.
תהליכי TAE יכולים לחבר אותנו למשמעויות העמוקות בנו, ולפתח מתוכן תובנות בעלות ערך וידע על מה שיוצר אותנו כמי שאנחנו.
איך זה קורה?
במהלך חשיבה בקצה הידיעה בשדה החינוכי, מנסחים אנשי חינוך את המשמעויות החינוכיות, את המומחיות הייחודית, באופן אותנטי ואישי. הם מגלים מתוכם תשובות חדשות לשאלות מוכרות כמו:
מה משמעותי לי בחינוך?
לשם מה אני עושה את מה שאני עושה?
מה ייחודי רק לי ולדרך שלי בחינוך?
ההקשבה פנימה ופיתוח ניסוחים אותנטיים של המהות החינוכית, מדייקים משמעות ומחוללים שינוי פנימי שיוצר תמורה גם בעשייה החינוכית.
לחשוב בקצה הידיעה בחינוך - למה?
מהלך חשיבה בקצה הידיעה מאפשר שהות ומרחב לעיסוק מקצועי מעמיק במהות החינוכית האישית של נשות ואנשי חינוך. לתהליך זה יתרונות משמעותיים:
1. חיבור למשמעות פנימית שמעוררת ומחייה את העבודה היומיומית ומאפשרת התחדשות.
2. יצירת אמירה חינוכית יציבה ומדוייקת שמבססת ביטחון עצמי, ומאפשרת ביטוי רעיונות שעד כה קשה היה לבטאם.
3. תמיכה בגילוי האמת שלנו – זיהוי המשמעותי בתוך השגרה העמוסה והלוחצת.
4. יצירת חדשנות חינוכית תוך שחרור מדפוסים אוטומטיים ואינרציה.
5. תזכורת לעצמנו מדוע אנחנו עושים את מה שאנחנו עושים ומה משמעותי וייחודי בזה.
שתי דרכים ללמוד, לחשוב, להבין:
האחת, לארגן מחדש מושגים ישנים ומוכרים.
השנייה, לעמוד בנקודה שבה אנחנו תקועים, היכן שמורגשת תחושה שיש שם עוד מה שרוצה להתבטא אבל לא יודע בינתיים איך, לעמוד על הקצה, ולהמתין שהחדש יגיע, זה שמופיע רענן, שלא הופיע מעולם.
יוג'ין ג'נדלין
לחשוב בקצה הידיעה לנשות ואנשי חינוך - סדנה ללימוד הכלי וליישומו
הסדנה מתאימה לאנשי ונשות חינוך באקדמיה, ארגונים חינוכיים, בתי-ספר יסודיים, על-יסודיים, גנים ובחינוך הבלתי פורמאלי.
סדנה ללימוד הכלי ויישומו
משך: 10 שעות מחולקות ל 2-3 מפגשים.
תדירות מפגשים: רצוי לקיים ימים רצופים. אם לא מתאפשר – ניתן לקיים גם מפגשים במרווח של שבוע זה מזה
מספר משתתפים: עד 15
לימוד שיטת "חשיבה בקצה הידיעה" (5 צעדים ראשונים) תוך התנסות במהלך אישי שלם בשיטה.
בסיום הסדנה המשתתפים יחוו חשיבה מסוג אחר, שנובעת מתוך ידיעה פנימית שעד עכשיו לא היו לה מילים, ולכן לא היתה נגישה. המשתתפים גם יכירו את הכלי, את צעדיו ואת הרעיונות העומדים מאחוריו. המשתתפים יחוו את העבודה הייחודית בזוגות ואת האיכות והערך שלה, וירכשו את המיומנות לעבוד בה.
אפשרות לסדנת חשיפה
חשיבה בקצה הידיעה שונה מאד מחשיבה רגילה, ובמובן מסויים משלימה אותה. מאחר שחשיבה בקצה הידיעה איננה מוכרת, יש אפשרות לערוך הכרות ראשונית לרעיון ומעט מדרכי העבודה בסדנת חשיפה קצרה.
משך הסדנה: 2-3 שעות
מספר משתתפים: עד 50
הצגת הרעיון של "חשיבה בקצה הידיעה" עם דוגמאות והתנסויות בפועל.
בסיום סדנת ההכרות המשתתפים יחושו את הפוטנציאל שבחשיבה מסוג אחר, יזהו את האפשרות להיות בקצה של ידיעה וניסוח מתוכה.
סדנת החשיפה נועדה לפתוח צוהר לעולם של חשיבה מסוג אחר.
ליווי והטמעה
סדנת חשיבה בקצה הידיעה בחינוך עוסקת בלימוד השיטה ויישומה. כדי למצות את הפוטנציאל הטמון בה לאורך זמן להתפתחות וצמיחה מקצועית, ולהפוך את הכלי למשמעותי ואינטגרלי בעולם המקצועי ובכלל, רצוי למצוא דרכים להטמיע את הכלי בשגרות המקצועיות, תוך קבלת הכוונה וליווי מידי פעם.
ישנם מודלים שונים לתמיכה וליווי, ואפשר להתאימם על-פי הצורך.
המפגשים פנים אל פנים.
התכנית מוכרת ב"גפן" (תכנית מספר 14642)
נשות חינוך שהשתתפו בסדנאות חשיבה בקצה הידיעה אומרות:
מעט עלי
ד"ר אורית פרנפס
חוקרת תהליכי למידה, מרצה במשך שנים באוניברסיטת תל-אביב ובאוניברסיטת בן-גוריון. חקרה בין היתר שימושים של ייצוגים חזותיים בלמידה והבנה, וחוויות למידה משמעותיות. בשנים האחרונות מפתחת את גישת "למידה מתנועת החיים". משלבת בין ידע מדעי על תהליכי למידה לבין הפילוסופיה של ג'נדלין שמאפשרת נקודת מבט חדשנית על היבטים של למידה. מוסמכת בהתמקדות ובעלת נסיון רב בהנחית חשיבה בקצה הידיעה (TAE).
ליצירת קשר: 054-4973757 orit@parnafes.org
מאמרים קצרים על "חשיבה בקצה הידיעה בחינוך" (בשמו הקודם: "מצפן חינוכי אישי")
הקשבה 'למצפן חינוכי אישי' – סדנה עם צוות חינוכי
מצפן חינוכי אישי יוצא לדרך.
בתחילת החופש הגדול קיימנו סדנה ראשונה בת 10 שעות עם צוות מורים בבית-ספר על יסודי איזורי בעמק יזרעאל. הנכחנו את האפשרות של ניסוח מהות חינוכית של המשתתפים באמצעות פרקטיקות מתקדמות של הקשבה וניסוח משמעות בתוך קונטקסט צוותי, שיתופי ותומך. צעד חשוב לקראת הצעדים הבאים…
מצפן חינוכי אישי – קצת יותר מנאום מעלית
מצפן חינוכי אישי נולד במרץ 2021, ומאז החל ללכת ולפגוש עולם. המפגש עם העולם ביקש מאיתנו לנסח – מה זה מצפן חינוכי אישי, למה זה חשוב ומה מאפיין את המהלך שלו. רצינו להבהיר את כל אלה באופן פשוט ונגיש דיו, אבל גם נאמן למהות ולרעיונות העמוקים שבסיס מצפן חינוכי אישי.
קצה הידיעה
TAE, חשיבה בקצה הידיעה, היא הפרקטיקה השניה שפרופ' יוג'ין ג'נדלין פיתח, לאחר ההתמקדות. זוהי דרך שיטתית לחשוב על העולם ועל עצמינו על-ידי התייחסות ישירה אל משמעויות שאינן מנוסחות עדיין במילים, אבל הקצה שלהן מורגש.