תהליך TAE בהנחיה אישית

חשיבה בקצה הידיעה (TAE) היא פרקטיקה שמבוססת על הפילוסופיה של פרופ' יוג'ין ג'נדלין

 

השם חשיבה בקצה הידיעה (Thinking At the Edge – TAE) מגיע מהדימוי של ההגעה לקצה של מה שכבר ידוע לנו בהכרה, שמעבר לו יש עוד – שאינו מבוטא במילים. בקצה הזה יש עוד ידיעה ומשמעויות שנובעות מעולמות שלמים של חוויה והתנסות. ניסוח הידיעה שאין לה מילים, לידע מנוסח במילים, מרחיב את איזורי הידיעה שנגישים לנו ויוצר שינוי והתפתחות.

חשיבה בקצה הידיעה - פרופ' יוג'ין ג'נדלין

 

תהליך חשיבה בקצה הידיעה פותח על-ידי יוג'ין ג'נדלין, פרופסור לפילוסופיה ופסיכולוגיה באוניברסיטת שיקאגו.

התהליך מתחיל מקצה של ידיעה פנימית, קצה חי של מה שעדיין אין לו מילים. במקום לחשוב ולארגן את מה שכבר ידוע לנו, הפרקטיקה הזו מכוונת אותנו אל מה שעוד לא ידוע בהכרה שלנו, היכן שמורגש "עוד" אבל ללא מילים, ורומז על משהו חדש. 

זה קורה, למשל, כשיש משהו שאנחנו רוצים להגיד ואנחנו מרגישים את המשמעות שלו בתוכנו, אבל עדין לא מצליחים למצוא מילים שיגידו את זה.

תהליכי TAE יכולים לחבר אותנו למשמעויות העמוקות בנו, ולפתח מתוכן תובנות וניסוחים בעלי ערך וידע על מה שמשמעותי לנו וייחודי בנו.

קצה הידיעה

תהליך חשיבה בקצה הידיעה בהנחיה אישית

מהי הנחיה אישית של תהליך TAE?

בשנתיים האחרונות אני מלווה ומנחה א.נשים באופן אישי בתהליך חקר של נושא משמעותי ב TAE. בתהליך כזה אנחנו מגבשים ומדייקים יחד נושא לחקירה, ועובדים עם צעדי ה TAE כדי להעמיק את החקירה ולגלות ולנסח את מה שעד עכשיו היה ידיעה מובלעת ולא נגישה לחשיבה ולהכרה. תהליך החקירה הוא באחד מתחומי המומחיות של האדם – בתחום המקצועי, באחד התחביבים ועוד תחומי חיים.

חשיבה בקצה הידיעה היא מהלך בן 14 צעדים שבעזרתם מעמיקים בדרכים שונות בנושא הנחקר. חלק גדול מהעבודה מבוסס על עבודה זוגית כאשר אחד מבני הזוג מנסח מתוך הידיעה הפנימית, והמקשיב (במקרה זה, אני) תומך בתהליך בדרכים שונות. 

 

נושאים לחקירה ב TAE

אפשר לחקור כל נושא שיש לנו בו מומחיות, כלומר התנסויות וחוויות עשירות ורבות. זה יכול להיות בתחום העיסוק המקצועי, באחד התחביבים, בהורות, יחסים או כל תחום שהאדם שרוי בתוכו.

דוגמה לנושאים: חקירת חוויה של מעורבות אינטנסיבית, חוויה של חיבור עמוק למוסיקה, יצירת השראה בהרצאה, היבטים ייחודיים  בטיפול פרטני, יישוב סכסוכים, תפקיד המחנכת ביצירת קהילה בכיתה, חקירת איכות של תשומת לב, דיוק ורכות במהלך תרגול יוגה. ועוד…

אני מקדמת בברכה סטודנטים לתארים מתקדמים או חוקרים לעבודה בתהליך TAE על גיבוש וניסוח של נושא מחקר. TAE יכול לתמוך בחיבור למקורות המשמעות בבסיס נושא הדוקטורט וניסוח מתוכם, לדיוק והבהרת הנושא.

 

 

תכל'ס

התהליך נמשך בדרך-כלל בין 10-15 מפגשים בני שעה עד שעה ורבעהמפגשים מתקיימים בזום, ומומלץ לקיים מפגש אחד בשבוע. התהליך מתועד באופן מסודר בקובץ מתפתח, עם חומרים נוספים. 

בכל שלב ניתן להחליט עד כמה להעמיק בכל צעד, ומתי להמשיך הלאה. אפשר לסיים את התהליך בכל שלב שרוצים.

מוזמנים לקרוא מאמר על תהליכי TAE אישיים עם תיאור התהליך ועדויות מפי נשים שעשו תהליך אישי כזה.

 

למי זה מתאים?

ראשית, התהליך מתאים לכל מי שעבודה עם ידיעה פנימית מסקרנת אותו.
התהליך מתאים הן לאנשים שלא שמעו מימיהם על TAE ולא כל שכן למדו אותו. גם אנשים שכבר למדו TAE ייתרמו מצלילת עומק נוספת אל הידיעה הפנימית שלהם, ויגיעו למחוזות חדשים. ידיעת התמקדות היא יתרון, אבל לא תנאי.

חדש! אני שומרת שני מקומות לעבודה בתהליך TAE על גיבוש וניסוח של נושא אקדמי – כמו נושא לעבודת דוקטורט. 
 

אם זה מסקרן, אני מזמינה לתאם איתי שיחה לקבלת תמונה מפורטת יותר של התהליך, להתלבטות בכיווני חקירה אפשריים, ולבדיקה הדדית אם תהליך TAE מתאים כרגע.  אפשר לפנות בווטסאפ לטלפון: 054-4973757

שתי דרכים ללמוד, לחשוב, להבין:

האחת, לארגן מחדש מושגים ישנים ומוכרים.

השנייה, לעמוד בנקודה שבה אנחנו תקועים, היכן שמורגשת תחושה שיש שם עוד מה שרוצה להתבטא אבל לא יודע בינתיים איך, לעמוד על הקצה, ולהמתין שהחדש יגיע, זה שמופיע רענן, שלא הופיע מעולם.

יוג'ין ג'נדלין

מעט עלי

ד"ר אורית פרנפס

חוקרת תהליכי למידה, מרצה במשך שנים באוניברסיטת תל-אביב ובאוניברסיטת בן-גוריון. חקרה בין היתר שימושים של ייצוגים חזותיים בלמידה והבנה, וחוויות למידה משמעותיות. בשנים האחרונות מפתחת את גישת "למידה מתנועת החיים". משלבת בין ידע מדעי על תהליכי למידה לבין הפילוסופיה של ג'נדלין שמאפשרת נקודת מבט חדשנית על היבטים של למידה. מוסמכת בהתמקדות, לומדת את הפילוסופיה של ג'נדלין במשך שנים, ובעלת נסיון רב בהנחית TAE.

ליצירת קשר: 054-4973757  orit@parnafes.org

א.נשים שעברו תהליכי TAE בהנחייתי אומרים:

זוהר דבש
זוהר דבשמורה, מנחת מורים ומפתחת, עמיתה במנדל
קרא עוד
את תהליך הTAE עם אורית התחלתי סביב נושא שכבר עבדתי עליו רבות והגעתי לאיזו נקודה שבה הרגשתי שאני לא מצליחה להגיד את מהות הדבר. הרגשתי שההמשגה שפיתחתי לא מצליחה להקיף את רוחב הרעיון שהיה לי בראש. לאורך התהליך הצלחתי, בעזרת הכוונה רגישה, איטית ומדוייקת של אורית להשיל מעצמי מונחים מצמצמים ולהביע בדרך חדשה את התפיסה השלמה שלי. אני מרגישה שבזכות התהליך אני מבינה יותר לעומק את האמירה שלי ומתוך כך מצליחה להעביר אותה הלאה בצורה מדוייקת יותר.
זוהר דבש
זוהר דבשמורה ומפתחת, עמיתה במנדל
קרא עוד
לתהליך הTAE עם אורית התחלתי סביב נושא שכבר עבדתי עליו רבות והגעתי לאיזו נקודה שבה הרגשתי שאני לא מצליחה להגיד את מהות הדבר. הרגשתי שההמשגה שפיתחתי לא מצליחה להקיף את רוחב הרעיון שהיה לי בראש. לאורך התהליך הצלחתי, בעזרת הכוונה רגישה, איטית ומדוייקת של אורית להשיל מעצמי מונחים מצמצמים ולהביע בדרך חדשה את התפיסה השלמה שלי. אני מרגישה שבזכות התהליך אני מבינה יותר לעומק את האמירה שלי ומתוך כך מצליחה להעביר אותה הלאה בצורה מדוייקת יותר.
זוהר דבש
זוהר דבשמורה ומפתחת, עמיתה במנדל
קרא עוד
לתהליך הTAE עם אורית התחלתי סביב נושא שכבר עבדתי עליו רבות והגעתי לאיזו נקודה שבה הרגשתי שאני לא מצליחה להגיד את מהות הדבר. הרגשתי שההמשגה שפיתחתי לא מצליחה להקיף את רוחב הרעיון שהיה לי בראש. לאורך התהליך הצלחתי, בעזרת הכוונה רגישה, איטית ומדוייקת של אורית להשיל מעצמי מונחים מצמצמים ולהביע בדרך חדשה את התפיסה השלמה שלי. אני מרגישה שבזכות התהליך אני מבינה יותר לעומק את האמירה שלי ומתוך כך מצליחה להעביר אותה הלאה בצורה מדוייקת יותר.
קרין בוכשטב
קרין בוכשטבמפתחת גישות ללמידה אחרת
קרא עוד
הגעתי לתהליך עם רצון, לא לגמרי מסודר ומנוסח, למצוא את המילים המדוייקות להסביר דרכן את העשייה המקצועית שלי, למצוא את המילים למקומות בתוכי להם עדיין לא הצלחתי לנסח. המפגשים עם אורית פתחו לי את האפשרות להקשיב לעצמי. לקחת הפסקה יזומה ומלאת כוונה מהאיסוף האינסופי מבחוץ, ולהקדיש זמן רק פנימה. לזהות את כל מה שנוצר מתוך שילוב העולמות שמתחברים במי שאני, בידע שלי, ביומיום שלי ובעשייה המקצועית שלי. מתוך התהליך לאט לאט הצלחתי לתת לשילוב הייחודי הזה מילים, ולתקשר אותו יותר ויותר החוצה. במפגשים וביניהם אורית יצרה מרחב של הקשבה ושל נוכחות, עם שאלות עדינות ומדוייקות, שאיפשר לי לשחרר את ההיאחזות בידוע ובבטוח ולהכנס למקומות של אי-ידיעה, מהם הצלחתי לראות את כל מה שאני יודעת, בדרך חדשה ואחרת. יצאתי מהתהליך עם בהירות חדשה לגבי המרכיבים שבונים את הדרך שלי ואת סדרי העדיפויות שלי בתוכה, עם מילים חדשות ומדוייקות להסביר באמצעותן את דרך החשיבה הייחודית שלי, ועם כלים שמאפשרים לי, בתוך היומיום, להצליח לעצור, להקשיב לתהליכים שקורים בתוכי ולתת להם מילים.
סיגל קרומר
סיגל קרומריוצרת רב תחומית
קרא עוד
כשמשהו בתוכי מרגיש כמו דלת מסקרנת שמאחוריה אוצר בלום. כשמשהו בפנים מדבר המון ואני לא מצליחה לשמוע. כשמשהו מבקש להתגלות אל העולם ונראה שהוא קבור תחת די הרבה שכבות. אני מבקשת לנער את המחשבה הפשוטה ולפגוש בין הכפלים שלה עוד ועוד פתקים יחד הם יגלו לי עולם שלם שחי בתוכי והוא מעבר לקצה הידיעה. בחברותא, יחד עם אורית, פותחים את הדלת ויוצאים למסע, חוצים את סף הדלת המסקרנת. מסע מרתק שמתחיל בנקודה שנראית ברורה, כמו אבן מציקה בתוך הנעל. ממשיך אל הסתעפויות וגילויים מפתיעים, כאלה ששוכנים עמוק בין הכפלים, מלקטים פתקים שהוחבאו שם בין דפיו של ספר החיים שלי. דלת הכניסה כבר רחוקה ואני בתוך עולם ומלואו בקצה הידיעה שלי. אורית שואלת ומאתגרת ואני שולה פנינים אורית יודעת להיות גם כשהיא לא מבינה, הרי גם אני עוד לא יחד מנביטות מושגים חדשים, מפרקות רגעי חיים לידיעה ברורה, מתרגשות מחדוות הגילוי. בנוכחותה, אני מאגדת את חלקי קצה-הידיעה אל הוויה שופעת. תודה.
יעל
יעלמטפלת גוף נפש
קרא עוד
ה TAE ענה לי על צורך מאד מאד עמוק שלי בתקשורת עמוקה, ובזה שמישהו שואל אותי שאלות כאלה. זה תענוג שיכולתי להביע את הייחודיות שהיא רק שלי, דרך זה. זה תהליך של הבאת נראות מאד גדולה ועמוקה לבן אדם שיושב מול המנחה. TAE היא כמו שפת תקשורת שעושה הגברה על הייחודיות החד פעמית של אדם. מתנת נראות לבן אדם שמולך. זה חיזק לי את היסודות של הידיעה, היא התחזקה והתעבתה - שיש לי על מה להישען בתוך עצמי. אחרי התהליך אני מרגישה שאני ממש נוכחת בתוך היסודות שלי ואני יכולה להישען עליהם.
סיגלית קליין קובייסי
סיגלית קליין קובייסיפסיכותרפיסטית
קרא עוד
אחד הדברים המשמעותיים זה שזה מרגש. זה תהליך מרגש, מפעים. הוא עושה את מה שאני מדברת עליו - מחייה, מחבר, פועל עלי. התהליך הזה לוקח אותי אל המהות אז הוא מאד משמעותי לי. זה לא שאני לוקחת מזה משהו אלא אני לוקחת את כל זה. זה מן תהליך שאחרי שעשיתי את זה אז כל מה שעברתי מוטמע שם וזו הטבעה כזו שהיא בלתי הפיכה ואני מאד שמחה בה. מה התהליך נתן לי? רציתי לגלות… זה כמו שמישהו בא ואומר שיש דרך לגלות משהו חדש, משהו שאף פעם לא ידעת בדרך הרגילה. מה שהתהווה שם - אני לא ידעתי שהוא יהיה משמעותי, אבל זה מה שהיה.
יוספה דרשר
יוספה דרשרמנהלת מרכז קהילתי
קרא עוד
כשהצלחתי לצאת מתוך החקירה הידועה עם התשובות המוכנות ולעבור את הנהר לחוף חדש. למדתי שיש בתוכי את התשובה ואני צריכה לתת לה מרחב ואור ושמש ואפשרות לצמוח ואז מדי פעם היא תפרח ותלבלב
הקודם
הבא

מאמרים על תהליכים אישיים של TAE

קצה הידיעה

קצה הידיעה

TAE, חשיבה בקצה הידיעה, היא הפרקטיקה השניה שפרופ' יוג'ין ג'נדלין פיתח, לאחר ההתמקדות. זוהי דרך שיטתית לחשוב על העולם ועל עצמינו על-ידי התייחסות ישירה אל משמעויות שאינן מנוסחות עדיין במילים, אבל הקצה שלהן מורגש.

קרא עוד »

"נהר המשמעות" בתהליכי TAE

טבעו של תהליך TAE הוא לצלול לעומקו של נהר המשמעות. מהות העבודה היא לחוש את המשמעות המובלעת בקצה הידיעה. להתמסר לדרך לא נודעת שאולי תישא אותנו אל עבר מי הנהר הצלולים והעמוקים, אל עומק המשמעות.

קרא עוד »


"לעמוד על הקצה, ולהמתין שהחדש יגיע, זה שמופיע רענן, שלא הופיע מעולם..." (ג'נדלין)

ashim-d-silva-100979

שנשמור על קשר?

הירשמו לניוזלטר וקבלו למייל עדכונים ותכנים ממני: פוסטים בבלוג, ועדכונים ישר מהתנור על כל מה שחדש כאן. המייל שלכם יישאר חסוי.

דילוג לתוכן