מצפן חינוכי אישי
ניסוח אני מאמין חינוכי מתוך התבוננות והקשבה פנימית
מה זה מצפן חינוכי אישי?
'מצפן חינוכי אישי' הוא מהלך שבאמצעותו נשות ואנשי חינוך מנסחים ומדייקים את האני מאמין חינוכי שלהם.
ניסוח האני מאמין חינוכי לא מגיע רק מתוך הזדהות עם מקורות חיצוניים או ממה שכבר ידוע ומוכר. הניסוח מגיע מתוך הקשבה לידיעה פנימית שמקורה בהתנסויות וחוויות אישיות רבות ועשירות בשדה החינוך.
בתהליך זה מתפתח ניסוח אני מאמין חינוכי אותנטי, עמוק ואישי של המהות החינוכית. יתר על כן, לתהליך הניסוח עצמו יש כוח מתמיר ויכולת להשפיע על העשייה החינוכית.
מה מיוחד במצפן חינוכי אישי?
'מצפן חינוכי אישי' עוסק באני מאמין חינוכי בדרך שמחברת למקורות הפנימיים ומניעה קדימה את המעשה החינוכי.
המהלך הוא בהשראת פרקטיקה שנקראת חשיבה בקצה הידיעה (TAE) של פרופ' ג'נדלין. הפרקטיקה מאפשרת את החיבור פנימה ואת ניסוח המשמעות משם, במקום בו המשמעות מורגשת, אבל עוד לא מנוסחת.
התהליך הייחודי של חשיבה בקצה הידיעה תורם לכוונון עדין ומדוייק של המצפן הפנימי, במקרה זה – של אנשי חינוך (מנהלים, מורים, תומכי הוראה ועוד).
ההקשבה פנימה היא מחוללת שינוי, ובכוחה להזרים אנרגיה חדשה ולתרום לאקלים חינוכי מיטבי. זאת על-ידי יצירת מרחב שמאפשר מקום לאישי ולמקצועי, ומאפשר למשתתפים לבחון לעומק את המהותי והמשמעותי להם.
סדנת מצפן חינוכי אישי
מצפן חינוכי אישי הוא מהלך ייחודי וחדשני לעבודת עומק עם נשות ואנשי חינוך – התבוננות והקשבה המביאות בהירות, דיוק ואיכות לעשייה החינוכית.
מיועד לנשות ואנשי חינוך מארגונים חינוכיים, בתי-ספר, צוותי הוראה במכללות ואוניברסיטאות
הסדנה בת 12 שעות בשני ימים מרוכזים
המפגשים פנים אל פנים
מספר המשתתפים מוגבל בשלב זה לעד 12 נרשמים
שתי דרכים ללמוד, לחשוב, להבין:
האחת, לארגן מחדש מושגים ישנים ומוכרים.
השנייה, לעמוד בנקודה שבה אנחנו תקועים, היכן שמורגשת תחושה שיש שם עוד מה שרוצה להתבטא אבל לא יודע בינתיים איך, לעמוד על הקצה, ולהמתין שהחדש יגיע, זה שמופיע רענן, שלא הופיע מעולם.
יוג'ין ג'נדלין
נשות חינוך שהשתתפו בסדנאות שלנו אומרות:
אלירז: ההקשבה הזו, לתת לבן אדם את האפשרות להקשיב. להיות קשוב אל תוך עצמו, לקולות שלו אל תוך עצמו, אל מול הסביבה שלו. ורק המקום הצנוע הזה, אל מול זה, ואיזה דבר נפלא יוצא.
מיכל: אני חושבת שהמתנה הכי גדולה ביומיים האלה היתה באמת המקום המאפשר הזה. שניה להסתכל על עצמינו פנימה, כי זה לא דברים שקורים לנו ביומיום, ואין לנו הזדמנויות לדברים האלה ביומיום. כל המקומות האלה מגדילים כל אחד מאיתנו והופכים אותנו ליותר בשלים ויותר מפותחים.
נעה: ההתנסות עזרה להביא את האינטואיציה דווקא למקומות שאני פחות מורגלת. אני חושבת שבמיוחד בתחום החינוכי קל מאד לדבר בקלישאות. אנחנו מכירים ביטויי לשון שנשחקו כבר מרוב שמשתמשים בהם והם כבר לא אומרים שום דבר. יש משהו טוב בלעצב, לשייף, ולדייק את הדברים שלי. וזה גם נחמד שזה שלי. זה גם חדש.
הדס: זה חיבר אותי בין המקצועי לאישי. זה נתן חיבור לילדה שבי. יש את הרובד המקצועי של מה חשוב לי בתור מורה ויש את מה שחשוב לי פנימה. פתאום הבנתי שמה שחשוב לי שיקרה זה גם מה שחשוב לי שיקרה לילדה פנימה.
אורלי: אני מרגישה שאני נמצאת במקום של הרגל. התרגלתי, לשטוח את האג'נדה החינוכית שלי, לדברר את מה שאני מאמינה בו. אני עומדת מאחורי הדברים, אבל התהליך עזר לי לבחון את זה שוב ולראות אם זה עדיין מדויק.
לקריאה נוספת
הקשבה 'למצפן חינוכי אישי' – סדנה עם צוות חינוכי
מצפן חינוכי אישי יוצא לדרך.
בתחילת החופש הגדול קיימנו סדנה ראשונה בת 10 שעות עם צוות מורים בבית-ספר על יסודי איזורי בעמק יזרעאל. הנכחנו את האפשרות של ניסוח מהות חינוכית של המשתתפים באמצעות פרקטיקות מתקדמות של הקשבה וניסוח משמעות בתוך קונטקסט צוותי, שיתופי ותומך. צעד חשוב לקראת הצעדים הבאים…
מצפן חינוכי אישי – קצת יותר מנאום מעלית
מצפן חינוכי אישי נולד במרץ 2021, ומאז החל ללכת ולפגוש עולם. המפגש עם העולם ביקש מאיתנו לנסח – מה זה מצפן חינוכי אישי, למה זה חשוב ומה מאפיין את המהלך שלו. רצינו להבהיר את כל אלה באופן פשוט ונגיש דיו, אבל גם נאמן למהות ולרעיונות העמוקים שבסיס מצפן חינוכי אישי.
ניסוח של ידיעה מעורפלת
המאמר הזה עוסק בתחושה שיש ידיעה משמעותית שרוצים לבטא החוצה, אבל היא מעורפלת עדיין ולא ברור איך לבטא אותה. בהנחה שחשוב לנו לנסח את הידיעה הזו, להבהיר אותה ולדייק אותה – איך עושים את זה?
מעט עלינו
ד"ר אורית פרנפס
חוקרת תהליכי למידה, מרצה במשך שנים באוניברסיטת תל-אביב ובאוניברסיטת בן-גוריון. חקרה בין היתר שימושים של ייצוגים חזותיים בלמידה והבנה, וחוויות למידה משמעותיות. בשנים האחרונות מפתחת את גישת "למידה מתנועת החיים". משלבת בין ידע מדעי על תהליכי למידה לבין פילוסופיה שמאפשרת נקודת מבט חדשנית על היבטים של למידה (הפילוסופיה של ג'נדלין). מוסמכת בהתמקדות ובעלת נסיון בהנחית TAE.
ליצירת קשר: 054-4973757 orit@parnafes.org
תומר שגב
בעל תואר מוסמך בפיסיקה יישומית בתחום הלייזרים, והסמכה ב'התמקדות' בעולם ההקשבה. עוסק בחיבורים – חיבורים בין תחומים, חיבורים בין אנשים, חיבורים בין רעיונות ובין דיסציפלינות. בייחוד חיבורים שאינם מובנים מאליהם, וכיצד החיבורים האלה קשורים למערכות שונות – פיסיות, ארגוניות ואנושיות. עוסק הרבה שנים באזורי התפר שבין טכנולוגיה, מנהיגות, שינוי וחינוך. מאמין בפיתוח הקשבה כפרקטיקת שינוי ישראלית.
ליצירת קשר: 052-8196212 tomer.segev.s@gmail.com