חשיבה בקצה הידיעה

בחינוך ובתחומים נוספים

חשיבה בקצה הידיעה (TAE) היא פרקטיקה שמבוססת על הפילוסופיה של ג'נדלין. שלא כמו אחותה הבוגרת, ההתמקדות, היא אינה מזוהה כפרקטיקה טיפולית. זוהי שיטת חשיבה שעושה שימוש בידיעה פנימית מובלעת והופכת אותה לידע מנוסח. זוהי דרך שיטתית לחשוב על העולם ועל עצמינו מעבר למה שידוע לנו בהכרה, מעבר לקצה הידיעה – על-ידי תשומת לב למשמעויות שאינן מנוסחות עדיין במילים, אבל הקצה שלהן מורגש.

השם חשיבה בקצה הידיעה (Thinking At the Edge – TAE) מגיע מהדימוי של ההגעה לקצה של מה שכבר ידוע לנו בהכרה, שמעבר לו יש עוד – שאינו מבוטא במילים. בקצה הזה יש עוד ידיעה ומשמעויות שנובעות מעולמות שלמים של חוויה והתנסות – אבל לא ניתן לבטא או לחשוב אותן ללא מילים. ניסוח הידיעה שאין לה מילים, לידע מנוסח במילים, מרחיב את איזורי הידיעה שנגישים לנו ויוצר שינוי והתפתחות.

בתחומים בהם יש לנו התנסויות עשירות, אנחנו יכולים לנסח מתוכנו ידע שיכול להאיר את עיננו, ולתרום ידע חדש לעולם על התחום אותו אנחנו חוקרים, ושעד עתה לא ניסחנו בשפה.\

תהליך החשיבה בקצה הידיעה מתחיל מקצה של ידיעה פנימית, קצה חי של מה שעדיין אין לו מילים. במקום לחשוב ולארגן את מה שכבר ידוע לנו, הפרקטיקה הזו מכוונת אותנו לקצה של הידיעה המובלעת, היכן שמורגש עוד, שעדיין אין לו מילים, אבל הוא רומז על משהו חדש, שמעולם לא היה ידוע לנו בהכרה. זה קורה, למשל, כשיש משהו שאנחנו רוצים להגיד ואנחנו מרגישים את המשמעות שלו בתוכנו, אבל עדין לא מצליחים למצוא מילים שיגידו את זה.

תהליכי TAE יכולים לחבר אותנו למשמעויות העמוקות ששוכנות בנו, ולפתח מתוכן תובנות בעלות ערך וידע על מה שיוצר אותנו כמי שאנחנו. 

ליווי תהליכי TAE אישיים

אני שמחה להציע ליווי והנחיה אישיים בתהליך חקר נושא משמעותי ב TAE. בתהליך כזה אנחנו עובדים יחד כדי לגבש נושא לחקירה ועובדים עם צעדי ה TAE כדי להעמיק את החקירה ולגלות ולנסח את מה שעד עכשיו היה ידיעה מובלעת ולא נגישה לחשיבה ולהכרה. תהליך החקירה הוא באחד מתחומי המומחיות של האדם, מוצהרים ולא מוצהרים – בכל תחום שהוא.

תהליך TAE כולל 14 צעדים. בכל שלב ניתן להחליט עד כמה להעמיק בכל צעד, ומתי להמשיך הלאה. בדרך כלל תהליך נמשך בין 10-15 מפגשים בני שעה עד שעה ורבע. המפגשים מתקיימים בזום, ומומלץ לקיים מפגש אחד בשבוע. לעתים ניתנים "שיעורי בית". התהליך מתועד באופן מסודר בקובץ מתפתח, עם חומרים נוספים.

התהליך מתאים לאנשים שכבר למדו TAE ומעוניינים להעמיק בתהליך נוסף, וכן לאנשים שלא למדו TAE. מומלצת מיומנות בפרקטיקת ההתמקדות, אך זה לא הכרחי.

אם זה מסקרן, אני מזמינה לתאם איתי שיחה לקבלת תמונה מפורטת יותר של התהליך, להתלבטות בכיווני חקירה אפשריים, ולבדיקה הדדית אם תהליך TAE מתאים כרגע.  אפשר לפנות בווטסאפ לטלפון: 054-4973757

סדנאות קבוצתיות

סדנאות קבוצתיות מוצעות לאנשי חינוך ולהורים סביב תחומי המומחיות (חינוך, והורות).

כמו כן, מתבצעים פיילוטים בתחומים נוספים – למשל, יצירתיות ויזמות.

עוגן הורי

'עוגן הורי' הוא מהלך שבאמצעותו הורים מנסחים ומדייקים את הקול ההורי האישי שלהם.
ניסוח הקול ההורי לא מגיע רק ממקורות חיצוניים או ממה שכבר ידוע ומוכר. הניסוח מגיע מתוך הקשבה לידיעה פנימית שמקורה בהתנסויות וחוויות אישיות רבות ועשירות בשדה ההורות.

בתהליך זה מתפתח ניסוח הורי אותנטי, עמוק ואישי. יתר על כן, לתהליך הניסוח עצמו יש כוח מתמיר ויכולת להשפיע על התפקוד ההורי עצמו.

לפרטים המלאים >>
אני מאמין חינוכי

מצפן חינוכי אישי – לצוותי חינוך

'מצפן חינוכי אישי' הוא מהלך שבאמצעותו אנשי חינוך מנסחים ומדייקים את האני מאמין חינוכי שלהם.
הניסוח לא מגיע רק ממקורות חיצוניים או מהידוע והמוכר, אלא מהקשבה לידיעה פנימית שמקורה בהתנסויות וחוויות אישיות בשדה החינוך.
בתהליך זה מתפתח ניסוח אותנטי, עמוק ואישי של המהות החינוכית, שבעצם ניסוחו היכולת להתמיר ולהשפיע על העשייה החינוכית.

לפרטים המלאים >>

מאמרים על חשיבה בקצה הידיעה (TAE)

ניסוח של ידיעה מעורפלת

המאמר הזה עוסק בתחושה שיש ידיעה משמעותית שרוצים לבטא החוצה, אבל היא מעורפלת עדיין ולא ברור איך לבטא אותה. בהנחה שחשוב לנו לנסח את הידיעה הזו, להבהיר אותה ולדייק אותה – איך עושים את זה?

קרא עוד »
קצה הידיעה

קצה הידיעה

TAE, חשיבה בקצה הידיעה, היא הפרקטיקה השניה שפרופ' יוג'ין ג'נדלין פיתח, לאחר ההתמקדות. זוהי דרך שיטתית לחשוב על העולם ועל עצמינו מעבר למה שידוע לנו בהכרה, מעבר לקצה הידיעה – על-ידי התייחסות ישירה אל משמעויות שאינן מנוסחות עדיין במילים, אבל הקצה שלהן מורגש.

קרא עוד »
ידע מנוסח

כשקצה הידיעה הופך לידע מנוסח

כשאני מספרת על תהליכי חשיבה בקצה הידיעה אני נשאלת – מה נותן התהליך, ומה מרוויחים ממנו? הפעם החלטתי שבמקום שאסביר באופן כללי, אביא דוגמה אמיתית מתהליך אישי שלי – חקירת נושא של מעורבות בעיסוק.

קרא עוד »
ashim-d-silva-100979

שנשמור על קשר?

הירשמו לניוזלטר וקבלו למייל עדכונים ותכנים ממני: פוסטים בבלוג, ועדכונים ישר מהתנור על כל מה שחדש כאן. המייל שלכם יישאר חסוי.

דילוג לתוכן