בית-ספר א.ד.ם וסביבה בגעש

בית-ספר אדם וסביבה

הדס שדות ואורית פרנפס

סדרת בשבילי הלמידה – סיורים לבתי-ספר מעוררי מחשבה והשראה 

בדרך לבית-הספר

הסיור הפעם לבית חינוך א.ד.ם וסביבה בקיבוץ געש. עבורינו, הנסיעה הפעם יחסית קצרה. הרצף העירוני של גוש דן מתחלף במרחבים הנדיבים של חוף השרון, והנה קיבוץ געש. בית-ספר א.ד.ם וסביבה נמצא על אדמות הקיבוץ. הוא צמוד לשמורת טבע של חוף השרון, ובמרחק הליכה קצרה מחוף הים. השומר מקדם את פנינו בחיוך חם וקורא בשמותנו: "הדס ואורית? בואו, מחכים לכן. איפה כולם?" שמחות שמצפים לבואנו, נכנסנו דרך שער עם שלט צבעוני ומזמין. מעבר לשער ראינו שטח רחב ידיים עם מבנים חד קומתיים. בהמתנה לכל המשתתפות והמשתתפים, התיישבנו לשתות כוס תה מהתרמוס, שהפך כבר למסורת.

"מבט על" על בית-ספר א.ד.ם וסביבה

בית-ספר א.ד.ם וסביבה בקיבוץ געש הוקם בשנות ה-50 כבית-ספר קיבוצי שקלט את ילדי הקיבוצים געש, שפיים ויקום. בשנת 2000, כשהיה לפני סגירה, הוקם בית הספר במתכונתו הנוכחית.
יובל כנען מנהל את בית-הספר בשלוש השנים האחרונות. ליובל היסטוריה רבת שנים בבית-ספר. הוא גדל בקיבוץ געש, התחנך בבית הספר כילד ועבד כמחנך בבית-הספר במשך 9 שנים לפני שהתמנה לנהל את בית-הספר.
שמו המלא של בית-הספר הוא: איכפתיות.דמוקרטיה.מיצוי פוטנציאל וסביבה.
כיום, תלמידי בית-הספר מגיעים מהקיבוצים געש ויקום שמשתייכים אליו באיזור הרישום. בנוסף, מגיעים לבית-הספר תלמידים ותלמידות רבים מהמועצה חוף השרון, וכן מערים אחרות בסביבה. 

א.ד.ם וסביבה הוא בית-ספר מוכר ורשמי, "בית-חינוך ירוק" בעל תחום עשייה מרכזי של לימודי סביבה ואקולוגיה. הוא נכלל גם בין בתי-הספר הסגולים להטמעת מיינדפולנס וקשיבות.

בבית-הספר יש השנה 400 תלמידים ותלמידות בכיתות א-ו. הכיתות בבית ספר מחולקות לקבוצות תלת גילאיות, 6 קבוצות של תלתוני א-ג ו-5 קבוצות של תלתוני ד-ו. התלתונים הצעירים מונים 30-35 ילדים.ות והתלתונים הבוגרים מונים 39-44 ילדים.ות. לכל תלתון 2 מחנכות.ים.
בית הספר פועל בימים ראשון עד חמישי, בין השעות 8:00 עד 16:00. החלק הראשון של היום, עד השעה 13:30, מתנהל על-פי מערכת השיעורים הפורמלית. לאחר ארוחת צהריים, עד השעה 16:00, מתקיימת מערכת שעות בלתי פורמלית הכוללת חוגים לבחירה וסדנאות. יום הלימודים הארוך מאפשר גמישות בחלוקת המשאבים של בית הספר – חלוקה של התלתונים לקבוצות בשיעורי הליבה, הקצאת זוג מחנכים.ות לכל תלתון ולמגוון שיעורים רחב יותר.
צוות בית הספר כולל כ-50 מורים ומורות. כמעט מחצית מהצוות הם מחנכים.ות של תלתונים, זוג לכל תלתון. יש הרבה מחשבה בהתאמת צוותי המחנכים.ות ושאיפה ליציבות בתוך התלתון. בית-ספר מחזיק בתפיסה כי יש ערך ואיכות לעבודת צוות מתואמת וטובה של זוג מחנכים.ות מול התלתון שלהם. לצורך טיפוח ותמיכה באיכות זו, כל צוות מחנכים.ות מקבל ליווי שבועי ע"י יועצת בית הספר.

המיוחד והייחודי בבית-ספר א.ד.ם וסביבה

התפיסה החינוכית

בית-הספר שם דגש רב על עצמאות, שיתופיות, יצירתיות וחוסן. זה בא לידי ביטוי באופן הלמידה, במבנה הכיתות ובבחירת השיעורים. בבסיס התפיסה המעבר ממוחשי למופשט, למידה מתוך התנסות עם הרבה יציאה לטבע ולסביבת בית הספר. יש שימוש רב במשאבים הסביבתיים ובקירבה לחוף הים ולגן הלאומי, באופן מזדמן, וכן באופן מובנה בתוך מערכת השעות כמו שיעורי חינוך ימי ושיעורי מטו"ס – מדעים, טבע וסביבה.
השיעורים משלבים בחלקם את גישת מונטסורי. מידת השילוב של הגישה בשיעורים ובניהול הכיתה, תלוי במורה ובמחנכי הכיתה בפרט. 

כיתות תלת גילאיות (תלתונים)

בבית-ספר לומדים בתלתונים כיתות א-ג, וכיתות ד-ו. מבנה הכיתות התלת גילאיות מאפשר לכל ילד.ה תהליך של שלוש שנים עם זוג המחנכים.ות. כל ילד.ה מתנסה כצעיר.ה בתלתון, כמנוסה אבל עדיין לא הבוגר.ת ביותר, וכבוגר.ת בתלתון. המעברים וההשתנות של התלתון בכל שנה מאפשרים לילדים.ות לתפוס פוזיציות שונות ואפשר לראות מקצבים שונים בהתפתחות בין השלבים השונים ובתוך התלתון. יש אתגרים שנובעים מהשינויים הללו בתוך התלתון, וכן אתגרים שנובעים מהמעבר בין התלתון הצעיר לבוגר (מכיתה ג' לד'). ההתמודדויות האלה מצמיחות ומלמדות ומאפשרות לילדים לתפוס מיקום שונה בקבוצת הילדים בתלתון.
שכבת ו' מקבלת הרבה מקום של הובלה וחניכה של הצעירים יותר. התלמידים.ות שותפים בתוך הכיתה ובכלל בבית הספר בהובלת פרוייקטים, באירועים קהילתיים וגם בפרוייקט אישי שכל אחד.ת מהם משאירים כתרומה לבית הספר או לקהילה. הרבה מציורי הקיר בבית הספר הם פרוייקטים כאלה.

למידה עצמאית ומותאמת רמה

הכיתות התלת גילאיות בבית הספר מחולקות לקבוצות לימוד על-פי רמה או גיל בשיעורי הליבה – אנגלית, שפה וחשבון. הלמידה בקבוצות קטנות מאפשרת למורה לקחת קבוצה קטנה להקנייה או לשבת עם תלמיד.ה באופן פרטני בזמן ששאר הקבוצה עובדת על משימות.

הלמידה מתבצעת באופן עצמאי ובאמצעות דף מעקב במטרה לפתח אחריות ועצמאות ללמידה אצל כל ילד.ה. המורים.ות נמצאים.ות בכיתה וכל ילד.ה מתקדמ.ת לפי המשימות השונות שלו.ה. במידת הצורך אפשר לבקש עזרה מחבר.ה או מהמורה. בחלק מהכיתות, בעיקר בתלתונים הצעירים, יש שימוש בשיטת מונטסורי – על אופן הלימוד בשיטה, והעזרים הייחודיים לה.


הלמידה בתלתונים מאפשרת מעבר בין קבוצות שיעורי הליבה באופן טבעי. כך ילדים שמתקדמים בחשבון או בשפה יכולים ללמוד עם קבוצה מתקדמת יותר, או להיפך.

באופן מותאם לתפיסה החינוכית בבית-ספר, ההערכה מעצבת ואיכותית, ללא מבחנים וציונים. המחנכים.ות עובדים.ות עם הילדים באופן צמוד ויומיומי.

נושאים מרכזים שנתיים

כל כיתה בוחרת נושא מרכז שנתי. הנושא יכול להיות ייחודי לכיתה, אבל גם זהה לכיתות אחרות. השאיפה היא לעסוק באופנים שונים בנושא המרכז דרך השיעורים השונים. לדוגמה, הנושא השנתי השנה בכל הכיתות הצעירות הוא ילדי העולם. בכיתות הבוגרות בחרו נושאים שונים כמו ארצות הים התיכון, חלומות, משבר האקלים ומקצועות העולם. הנושא המרכז נשזר בשיעורים השונים בבית הספר ויש המשכיות גם בבית. הילדים עוסקים במשימות שונות הכוללות חקר, ראיון, למידת עמיתים ועוד. למשל, מראיינים את סבא וסבתא על משלח ידם או משלח ידי הוריהם בתפוצות.

אוטונומיה בניהול הכיתה

אחד המאפיינים הבולטים בבית הספר הינו האוטונומיה של המחנכים.ות בניהול הכיתה. זוג המחנכים.ות מובילים את הכיתה ברוח בית-הספר אבל עם אוטונומיה מלאה ב"איך", ובמה שהם מביאים איתם לכיתה.
האוטונומיה הזו באה לידי ביטוי כבר בשלב בניית המערכת בקיץ. המחנכים.ות מקבלים שלד של מערכת שעות של הכיתה והם משבצים את שעות הליבה והשעות שאינן תלויות במורים מקצועיים. יש חופש רב בהחלטות כיתתיות, החל מבחירת הנושא השנתי, דרך אופן הלימוד וכלה בדרך קבלת ההחלטות הקבוצתיות.
גם העיצוב של המרחב הכיתתי משתנה מכיתה לכיתה. בעוד שחלק מהכיתות מרוהטות בשולחנות וכסאות קבועים, בכיתות אחרות אפשר לראות שילוב של שולחנות גבוהים ונמוכים, או שולחנות נמוכים בלבד. זה מתחבר לאופן הלמידה ולשיח הכיתתי הרחב יותר.

מרחבי למידה

מבנה בית הספר פרוס על שטח נרחב וכולל מספר בתים של התלתונים השונים. בכל בית יש מרחב חוץ נעים לישיבה ולמידה, מקום לתיקים ולנעליים (בחלק מהכיתות), כיתה ללימוד פרטני, חדר שירותים ופינת מטבחון. התלמידים.ות אחראיים על הסדר והנקיון של המרחב הכיתתי.


בבית הספר יש פינת חי גדולה עם מגוון בעלי חיים ושיעורים מתקיימים עם המורה האחראי לפינת החי, שגם הוא היה תלמיד בית הספר כשהיה ילד. בפינת החי לומדים הילדים.ות לטפל בחיות, ובנוסף, דואגים לשמירה וטיפוח הסביבה שלהן.

בבית-ספר מרחב נגרות ויצירה שבו מתקנים ויוצרים רהיטים שונים ולומדים את הפרקטיקות השונות ממורה-אומן שיודע את המלאכה ומדריך אותם. ראינו ילדים מנסרים, מכים בפטישים, צובעים, ובאופן כללי שקועים בעבודתם.
בית הספר מנצל גם את המיקום הגאוגרפי שלו וחלק מהשיעורים והחוגים, בחציו השני של יום הלימודים, מתקיימים בשמורת הגן הלאומי, בחוף הים, בטיול אופניים ועוד. 

חוויות ותחושות

"אדם וסביבה" הוא בית-ספר ותיק ומבוסס שהוקם עם יסודות פדגוגיים חזקים וייחודיים, ועם השנים העמיק וביסס את יסודותיו אף יותר. בית-הספר מצליח לשמר לאורך שנים את הרוח שלו עם צוות ותיק שממשיך את דרכו. כשיש בסיס יציב ומוצק, אפשר לדייק, לעדן, ולהתאים את הפרקטיקות ואת ארגון הלמידה באופן הדרגתי, כל מורה באוטונומיה שלו.ה.

הדגש על צדדים חברתיים, סביבתיים, פורמליים ולא פורמליים מאד בולט בבית-הספר. גם השילוב בין לימודים פורמליים (בעיקר בבוקר) וחוגים לא פורמליים (אחרי-ארוחת צהריים) כמכלול שמתרחש כולו בבית-ספר במקום אחד תורם לחוויית למידה כוללת והוליסטית.

בעת שהותנו בבית-ספר אדם וסביבה הרגשנו שתי איכויות שלמראית עין עשויות להיתפס כמנוגדות. מצד אחד, היתה עשיה אקטיבית, מעורבת וחיונית. הילדים היו עסוקים במשימות, בכתיבה, בקריאה, בעבודה עם דפי פעילות, ביצירה, ובמלאכת כפיים. מצד שני, חשנו באיכות של "האטה". לא הורגש לחץ או מתח. כל ילד.ה עבד.ה על המשימות שלו.ה בקצב שלו.ה, והיתה אווירה של נינוחות. גם המרחבים בין המבנים הישרו אווירה נעימה ורגועה. הקבוצות הקטנות, הקשב של המחנכים.ות שמתאפשר בתנאים האלה, והמכוונות ללמידה ועשייה לשמה, יצרו רווחה ומרחב מאפשר.


לקריאה על בתי-ספר נוספים בהם סיירנו במסגרת: "בשבילי הלמידה":

בית-ספר תבל בירושלים

תיכון רמת-נגב ובית-ספר משאבים

בית-ספר "מקומי" נטף

בית-ספר אתגרי העתיד בחריש

הבית העגול – בית-ספר שהוא בית

בית-מיתר – בית חינוך ולדורף

תיכון החממה

בית-הספר השכונתי שפירא

בית-הספר היסודי ממלכתי בסלעית

בית חינוך קהילתי גאולה

הבוסתן – בית חינוך בתנועה

אשמח אם תשתפו:
אשמח מאוד לקרוא מה חשבת

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עוד פוסטים מעניינים מהבלוג

בית-ספר ממלכתי יסודי בסלעית

בית-ספר יסודי שהוקם לפני כ- 6 שנים לילדי היישוב. בית-הספר הוקם כבית-ספר ייחודי, והוא היסודי היחיד ביישוב. לאחרונה נכנס בית הספר למשכנו החדש והמעוצב בהתאם לתפיסה החינוכית שגובשה ע"י צוות מבית הספר ומתושבי היישוב, ונשענת על התפיסה המונטסורית-דמוקרטית.

ashim-d-silva-100979

שנשמור על קשר?

הירשמו לניוזלטר וקבלו למייל עדכונים ותכנים ממני: פוסטים בבלוג, ועדכונים ישר מהתנור על כל מה שחדש כאן. המייל שלכם יישאר חסוי.

דילוג לתוכן