בית-ספר תבל בירושלים

בית-ספר תבל

כתיבה: הדס שדות ואורית פרנפס

סדרת בשבילי הלמידה – סיורים לבתי-ספר מעוררי מחשבה והשראה 

בדרך לבית-הספר

הדרך לירושלים תמיד עושה תחושה חגיגית. העליות המפותלות, הנוף הייחודי ואוויר ההרים הצלול כיין. זו פעם ראשונה ש"בשבילי הלמידה" מגיעים לביקור בבירה. הפעם פנינו לבית-ספר תבל.
יש הרבה בתי-ספר מעניינים בירושלים. בית-ספר תבל בשכונת רמות תפס את תשומת ליבנו כבר מזמן. בית-הספר צומח בשנתו החמישית. בשנה שעברה נפתחה שלוחה של בית-ספר תבל בשכונת הגבעה הצרפתית. יובל נבו הקים את בית-ספר תבל, ומנהל אותו. את השלוחה בשכונת הגבעה הצרפתית מנהל אלון זיו-גליל.

בבית-ספר תבל, משמעות השלוחה איננה "שכפול" בית-הספר המקורי ויצירת שתי שלוחות זהות, אלא "לקחת את הטוב ולהשביח". השלוחה החדשה של בית-הספר מקבלת תמיכה וליווי מצוות בית-הספר הותיק. חלק מהצוות מלמד בשתי השלוחות.

במאמר נתייחס לבית-ספר תבל על שתי שלוחותיו כפי שלמדנו מהשיחה עם צוותי בית-הספר, ונפנה מבט נוסף לשלוחה החדשה בגבעה הצרפתית שבה ביקרנו פיזית.

"מבט על" על בית-ספר תבל

בית-ספר תבל הוקם לפני 5 שנים בשאיפה להציע אלטרנטיבה למודל הקיים בבתי-ספר ממלכתיים בחטיבות הביניים, שמייצר פעמים רבות ניכור ושיעמום. מתוך הבנה שבחטיבת הביניים עדיין אין מגבלות כמו בתיכון, בית-ספר תבל מנסה לנצל את החופש היחסי למימוש מטרות ראויות:

א. למידה עצמאית

ב. בחירה

ג. עבודה פרטנית עם תלמידים

א. למידה עצמאית

בבית-ספר נקבעו שגרות וסדירויות שמטרתן לתמוך בלמידה עצמאית, והנה חלק מהן:

  1. אורך השיעורים הוא שעה ורבע – שיעורים ארוכים בהרבה משיעורים רגילים, שמחייבים הוראה אחרת – שונה מפרונטלית. שיעור על פי רוב כולל 30 דקות הקניה, ושאר הזמן מוקדש לעבודה עצמאית, כשהמורה פנוי לנהל אינטראקציות עם תלמידים בודדים וקבוצות תלמידים.
  2. בכל יום יש כ- 4 שיעורים, ולא 7-8 שיעורים. זו נגזרת של השיעורים הארוכים.
  3. במערכת השעות נקבעים זמני עבודה עצמית (מרחבי למידה).
  4. ימי שישי מוקדשים להשלמות ושעות פרטניות עם המורים – לילדים שמעוניינים. התלמידים מנצלים את הזמן הזה להתייעצות עם המורים, להמשך עבודה עצמית עם חבריהם, ולעבודה עם משאבים שיש בבית-ספר – כמו מחשבים.

ב. בחירה

בית-ספר יוצר אפשרויות בחירה בתוך מקצועות הליבה. יש אפשרות לבחור ברמת הלימוד המתאימה. בשונה מהקבצות, התלמיד בוחר ברמה שהוא מעוניין ללמוד בה, בהתייעצות עם המורה. במדעים יש בנוסף לכך עוד אפשרות מעניינת – לבחור בין למידת מדע בעברית, או באנגלית.

ג. עבודה פרטנית עם תלמידים

אחד ההיבטים המהותיים בבית-ספר תבל הוא פיתוח וטיפוח הקשר האישי עם התלמידים. כל תלמיד בונה תכנית אישית של מסלול הלמידה שלו, והבחירות שלו. המורה יושב באופן פרטני עם כל תלמיד על התכנית האישית שלו. פגישה כזו מתקיימת בערך אחת לשלושה שבועות. לפעמים מתקיימות פגישות קבוצתיות.

בית-ספר תבל, שלוחת הגבעה הצרפתית

בתי-ספר בהקמה הם מרתקים. יש תחושה של חדוות יצירה, המון התבוננות ורפלקציה, הרבה חשיבה ולמידה, והמצאה מחדש בשלבים שונים. מספר הילדים עדיין קטן, וגם הצוות מצומצם ויש תחושה של אינטימיות והכרות אישית. בתי-ספר צעירים עדיין יוצרים את דרכם, מתנסים, טועים ומשפרים. אנחנו מקבלים הצצה לשלב בדרך. במקרים רבים, כמו במקרה הזה, בית-הספר עדיין נודד בין מבנים ארעיים ולא מותאמים לסגנון הלמידה, ואין השקעה וחיבור למרחב הפיזי. בעוד שבבתי-ספר מבוססים המרחב הפיזי יכול לבטא באופן קוהרנטי את התפיסה החינוכית, במבנה ארעי ההיבט הזה יכול לא לבוא לידי ביטוי.

שלוחת הגבעה הצרפתית של בית-ספר תבל קיימת זו השנה השנייה. בבית הספר 3 כיתות בסך הכל – 2 כיתות ח וכיתה ז אחת. בבית-הספר כ-70 תלמידים.ות ו-10 אנשי צוות. תלמידי בית הספר הם ממגוון רקעים ופערים שונים, ומגיעים מהשכונה וגם מחוצה לה – מעלה אדומים, פסגת זאב ועוד.
בית הספר נמצא כרגע במבנה זמני, ומתארח בתוך אגף של בית-ספר יסודי בשכונה, שגם מזין בחלקו את בית הספר. המרחב שמספק המבנה הוא מצומצם ודל וכרגע יש קומה אחת עם 4 כיתות לימוד וחדר צוות. בשלב זה, לצרכים הצנועים של בית-ספר קטן, המרחב נותן מענה כלשהו. בית-ספר מתוכנן לעבור בשנה הבאה למבנה קבע.

לבית-ספר תשתית קהילתית חזקה מקרב משפחות השכונה. לביקור שלנו הצטרפה עינת לוי שהיתה שותפה מצד ההורים והשכונה להקמת בית-הספר. עינת כיום יו"ר הנהגת הורים ויו"ר המינהל הקהילתי של הגבעה הצרפתית. שמענו ממנה על ההיסטוריה של השכונה שהוקמה כדי לחבר בין האוניברסיטה בהר הצופים לבין העיר ועל הרצון להקמת בית-ספר על-יסודי ציבורי לא ממיין שיהיה בקשר עם האקדמיה.

המיוחד והייחודי בבית-ספר

התפיסה החינוכית

4 צירים הוגדרו בליבת בית-ספר תבל בגבעה הצרפתית:

1. עבודה עצמאית ופרוייקטים

חלק מובנה ממערכת השעות של הכיתה מוגדר כזמן של מרחב למידה עצמאי. תלמידים.ות במרחב הכיתה או מחוצה לה, בקבוצות או לבד, עובדים על מטלות שונות. המטלות יכולות להיות בכל אחד מהשעורים, בפרוייקט שנמצא בתהליך או כל משימה אחרת. בזמן מרחב הלמידה אפשר להיעזר במורים. בפגישות אישיות בין מורה ותלמיד מוגדרים יעדים ונערך מעקב. בסיור ראינו קבוצת תלמידות לומדות למבחן בערבית, זוג תלמידים אחר עובד על חוברת תרגילים להגשה במתמטיקה וקבוצה אחרת לומדת פרק בתנ"ך בחברותא. יש תכונה של עשייה ומעורבות, והתלמידים אומרים שהם מעדיפים להתקדם עם המטלות בבית-הספר ופחות בבית. נראה שהם נהנים מהעבודה הקבוצתית שנמצאת באחריותם.
בימי שישי אין לימודים אך בית-הספר פתוח עבור התלמידים.ות לתגבור, העשרה ולמידה משותפת. למרות שזה יום חופשי של התלמידים, רבים מהם בוחרים להגיע לבית-ספר גם בגלל ההזדמנות ללמוד עם חברים ועם מורים, וגם בגלל האווירה. בתקופת מבחנים מגיעים יותר.

2. זהות ומפגש עם האחר

בבית-ספר תבל בגבעה הצרפתית לומדים תלמידים.ות שבחרו ללמוד כאן מחוץ לשכונה. מספר תלמידים.ות בבית-ספר הם מהמגזר הערבי, וכן תלמידים.ות עולים חדשים.
בית-ספר מקיים שיתוף פעולה עם המכינה הקדם צבאית בשכונה, ואזרחים ותיקים מגיעים באופן קבוע לבית הספר לשוחח עם התלמידים.ות באנגלית כדי לשפר את השיח באנגלית המדוברת.
בבית הספר מתמודדים עם חיכוכים סביב מפגשים זהותיים והתמודדות הזו הופכת להזדמנות לשיח חינוכי, בדגש על חיים משותפים, סובלנות ושייכות.

התלמידים משתתפים גם בשיעורים ייחודיים על זהות ומפגש. תלמידי כיתה ז' משתתפים בשיעור זהות, ותלמידי כיתה ח' משתתפים בשיעור מפגש – בו הם נפגשים עם מגוון זהויות ואוכלוסויות.

3. יזמות ומעורבות בקהילה

אורטל בוטבול מובילה את תחום היזמות והמעורבות בבית הספר.
שיעור יזמות מתקיים בכיתה ז, ובו לומדים מה זה מיזם, כיצד מאתרים צורך ונותנים מענה לצורך. כל קבוצת תלמידים.ות מתגבשים סביב צורך משותף שיוצא אל הפועל.  בשיעורים עובדים גם על מיומנויות רבות מעבר ליזמות כמו עמידה מול קהל, בניית מצגת ועוד. בשנה שעברה הציגו את הפרוייקטים לפני יזמית מתחום ההייטק וקיבלו ממנה משובים.
שיעור מעורבות בקהילה מתקיים בכיתה ח. התלמידים.ות מגדירים מעגלי שייכות שמתחילים מעצמם, סביבתם הקרובה, וכן הלאה לקהילה שבה הם חיים. כהכנה למפגש ולמעורבות עם העולם החיצוני, יש התייחסות גם להתבוננות ולמודעות לעולם הפנימי של התלמידים.

4. עומק אקדמי

מיקום בית-הספר בגבעה הצרפתית והקירבה לאוניברסיטה העברית יוצרים הזדמנות לפיתוח זיקה לעולם האקדמי, בהלימה לתפיסה החינוכית בבסיס בית-ספר תבל. יש משמעות אפילו בהליכה אל האוניברסיטה, ובעצם הכניסה בשערי האוניברסיטה בחשיפה לעולם האקדמי. לא כל שכן בהשתתפות של ממש בסביבת האקדמיה באופן מותאם.
הקשר לאוניברסיטה בא לידי ביטי כבר על ידי שילובם של סטודנטים.ות לעבודה סוציאלית שעושים התנסות בתוך בית הספר, סטודנטיות של מג'רסה שמלמדות ערבית, וכן סייעות בית הספר שגם הן סטודנטיות. 
יתר על כן, יום בשבוע כיתה ח יוצאת ל-4 שעות לאוניברסיטה להרצאה של אחד ממרצי האוניברסיטה. בכל שבוע יש מפגש עם מרצה מתחום אחר שמלווה במטלת כתיבה קצרה לאחריה. המפגש הזה תורם לעושר ומגוון אקדמי ויש שיתוף פעולה מצד המרצים.
כיתה ז לומדים מדעים בגן הבוטני באוניברסיטה עם המורה למדעים בשיתוף צוות הגן הבוטני. קבוצה של תלמידים.ות מכיתה ח שלמדה בשנה שעברה, ביקשו להמשיך גם השנה, והם מגיעים בימי שישי למעקב אחר תהליכים שקורים בטבע בהדרכה של מורה שמתמחה בחקר מגוון ביולוגי.
התלמידים.ות גם מתנסים בכתיבת מיני סמינריון שכולל בחירת נושא, חקירה עצמאית שלו והצגה בפניי הכיתה במפגשי הבוקר. בכל שכבת גיל, המחקר יותר מעמיק. המטרה בהתנסות הזו היא תרגול של מיני מחקר על כל שלביו הכולל גם מציאת מקורות מידע, ניסוח והכנת המצגת וכמובן ההצגה עצמה בפניי הכיתה. 

חוויות ותחושות

תבל הוא בית-ספר שמושתת על יסודות חינוכיים מוצקים – העקרונות שלו (בשתי השלוחות) בהירים, מנומקים, ועיצוב השגרות, הפרקטיקות מתאים באופן ישיר לעקרונות. הסגנון הוא ענייני ורציני, ללא "גימיקים" או המצאות שחורגות מבסיס עקרוני זה.

יחד עם זאת, חשנו בגמישות מחשבתית רבה, התבוננות רפלקטיביות, בדיקה מה עובד ומה פחות, ועיצוב מתמיד של סביבת הלמידה.

ההתחלה אמיצה ונחושה – לא מחכים למבנה מעוצב, ולתנאים אופטימליים. מתחילים, עושים ומתקדמים.

רעיון התפתחות השלוחה החדשה הוא מעורר השראה – השלוחה הותיקה נותנת תשתית ותומכת אבל משאירים מקום להתפתחות העצמאית של השלוחה החדשה.

התלמידים מצביעים ברגליים – הם מרגישים שבית-ספר משקיע בהם, הם אוהבים את שיטת הלימוד, את העצמאות, את היחס של המורים כלפיהם וגם את העובדה שבית-הספר קטן ואינטימי. בפאנל בו השתתפו 4 תלמידים האווירה היתה נלהבת והם ביטאו הרבה גאווה על בית-הספר שלהם.


לקריאה על בתי-ספר נוספים בהם סיירנו במסגרת: "בשבילי הלמידה":

תיכון רמת-נגב ובית-ספר משאבים

בית-ספר "מקומי" נטף

בית-ספר אתגרי העתיד בחריש

הבית העגול – בית-ספר שהוא בית

בית-מיתר – בית חינוך ולדורף

תיכון החממה

בית-הספר השכונתי שפירא

בית-הספר היסודי ממלכתי בסלעית

בית חינוך קהילתי גאולה

הבוסתן – בית חינוך בתנועה

אשמח אם תשתפו:
אשמח מאוד לקרוא מה חשבת

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עוד פוסטים מעניינים מהבלוג

הדמוקרטי הפתוח ביפו

בית-הספר הדמוקרטי הפתוח ביפו

בית-הספר הדמוקרטי הפתוח ביפו הוא בית-ספר דמוקרטי ותיק, השני שהוקם בארץ, אחרי בית-הספר הדמוקרטי בחדרה.
הכרנו את עקרונות החינוך הדמוקרטי ואת הדרך הייחודית שבה הם באים לידי ביטוי בבית-ספר הזה.

בית-ספר בהקמה

בית-ספר בהקמה – "מקומי" ביישוב נטף

בית-ספר "מקומי" הוא בית-ספר בהקמה בנטף, בשנתו השניה. בית-הספר מדבר "פדגוגיה מבוססת מקום", שמחוברת לקהילה, לאנשים, ליישוב, ולטבע שמסביב.
בשנתים מאז הוקם הוא עובר תהליך מרתק של גיבוש, עיצוב מהות וחזון, ומעבר ממעורבות הורית בלעדית להובלה של צוות חינוכי.

בית ספר תיכון החממה

"תיכון החממה עמל הוד-השרון" הוא בית ספר חדש וחדשני שמאפשר התפתחות אישית לצד התפתחות מקצועית. החממה מקנה כלים וליווי ביציאה למסע התפתחות אישית, מבוסס תשוקות, תחומי עניין וכישרונות.
המוטו של בית-הספר הוא לפתח לומדים עצמאיים, המכוונים את הלמידה שלהם.

ashim-d-silva-100979

שנשמור על קשר?

הירשמו לניוזלטר וקבלו למייל עדכונים ותכנים ממני: פוסטים בבלוג, ועדכונים ישר מהתנור על כל מה שחדש כאן. המייל שלכם יישאר חסוי.

דילוג לתוכן