בית-הספר הדמוקרטי הפתוח ביפו

הדמוקרטי הפתוח ביפו

הדס שדות ואורית פרנפס

סדרת בשבילי הלמידה – סיורים לבתי-ספר מעוררי מחשבה והשראה 

בדרך לבית-הספר

בית הספר הדמוקרטי הפתוח ביפו ממוקם בלב הסמטאות של יפו, בסמוך לשוק הפישפשים. הגענו מוקדם, כדי לחמוק מהפקקים. לאחר שיטוט קצר ברחובות הסמוכים, מצאנו מקום לכוס קפה כדי להתחיל את היום. שמחנו לפגוש עוד מסיירות נוספות שהקדימו. תמיד נחמד כשיש הזדמנות לשיחה בלתי פורמאלית ולהיכרות.
בבית הספר קיבל את פנינו מנהל בית הספר היסודי, יוני קונר, שגם אירח אותנו במהלך הסיור.  

"מבט על" על הדמוקרטי הפתוח ביפו

בית הספר הדמוקרטי הפתוח ביפו הוקם לפני כ-35 שנים. זהו בית-הספר הדמוקרטי השני שהוקם בארץ, לאחר בית-ספר הדמוקרטי ברנדיס בחדרה.
בבית הספר לומדים.ות כיום 500 תלמידים.ות בגילאי גן עד י"ב. בית הספר היסודי מנוהל ע"י יוני קונר, חטיבת הביניים מנוהלת ע"י ליאור באום, והתיכון מנוהל ע"י תומר פרידמן שינפיין.
שכבות בית הספר מחולקות לחטיבות: צעירה – גן-א-ב, יסודית – ג-ו, חטיבה – ז-ח ותיכון – ט-יב.


בית-הספר הדמוקרטי הפתוח ביפו – התפיסה החינוכית

בישראל יש כיום למעלה מ-30 בתי-ספר דמוקרטיים והם שונים זה מזה. כל-בית ספר פיתח את אורחות החיים שלו. יחד עם זאת, בבסיס התפיסה החינוכית יש מכנה משותף מוביל בין כל בתי-הספר הדמוקרטיים – כבוד האדם וראיית צרכי הילדים.ות, מתוך תפיסה שכל אדם הוא ייחודי ולכל ילד.ה יש את קצב ההתפתחות שלו.
בתי-ספר דמוקרטיים שותפים לשלושה עקרונות מרכזיים:
1. קשר אישי וחונכות אישית
2. קהילה שותפה
3. בחירה

נתייחס כאן לכל עקרון ונדגיש את המופע הייחודי של עקרון זה בבית-הספר הדמוקרטי הפתוח ביפו.

קשר אישי וחונכות אישית

הקשר האישי והמבוגר.ת המשמעות.ית הוא אחד היסודות של החינוך הדמוקרטי. זה בא לידי ביטוי בהתכוונות של נשות ואנשי החינוך, באווירה האישית, וגם בסדירויות. מבחינת סדירויות, לכל ילד.ה בבית-ספר יש חונך.ת אישי.ת. מטרת החונכות האישית היא לייצר קשר משמעותי עם דמות מבוגר בבית הספר שתלווה את הילד.ה בתהליך ההתפתחות האישי שלו.
כל ילד.ה בוחר.ת בתחילת השנה מספר אפשרויות של חונך.ת ובהתאם לכך נוצרות קבוצות חונכות ע"י הצוות.
החונכות האישית מתבטאת בפגישות אישיות שבועיות של 15 דק' ובהשתייכות לקבוצת חונכות קבוצתית. כל ילדי החונכות של חונך.ת, כ-18 ילדים.ות, נפגשים בחונכות הקבוצתית במעגלי פתיחת וסגירת יום. באופן זה, החונכים.ות פוגשים את הילדים.ות מידי יום, ובמטרה ליצור קבוצת שייכות חברתית קבועה. כיוון שבבתי-ספר דמוקרטיים אין כיתות אם, החונכויות הקבוצתיות משמעותיות ליצירת שייכות קבוצתית קבועה בין הילדים.ות לבין עצמם.ן, לבין החונכ.ת. המפגשים כוללים תכנים דמוקרטיים, ייעוציים, כישורי חיים ועוד.

קהילה שותפה

בית-הספר נתפס כקהילה של ילדים, צוות והורים. הקהילה כולה לוקחת אחריות על התנהלות בית-הספר והחיים בו. הילדים הם חלק בלתי נפרד וחשוב בקהילה הזו. הם לוקחים חלק בהחלטות המתקבלות ומשפיעים על אורחות החיים בבית הספר. הדבר בא לידי ביטוי בשגרת בית הספר בשני גופים מרכזיים – בכנס ובוועדות הבית ספריות.
כנס (נקרא פרלמנט בבתי-ספר דמוקרטיים אחרים) הוא המקום שבו מתקבלות ההחלטות בבית הספר. הכנס מתקיים אחת לשבוע במשך שעה ובו קהילת בית הספר דנה ומכריעה בסוגיות קטנות וגדולות. הכנס מתנהל עפ"י כללים ברורים ויש זכות הצבעה שווה בין חברי הקהילה. אוסף הכללים וחוקי בית הספר מתגבשים בההחלטות המתקבלות בכנס.
הוועדות הבית ספריות אחראיות על תפעול השגרה של בית הספר והן מתכנסות למשך שעתיים בכל שבוע. בוועדות בית הספר משתתפים תלמידים.ות, נציגי צוות ונציגי הורים. רשימת הוועדות כוללת ועדת מגדר, ועדת חזות ועיצוב, ועדת קליטת מורים, ועדת תקציב, ועדת משמעת, ועדת מערכת ועוד.

השתתפות בכנס ובוועדות הבית-ספריות ממחיש עד כמה בבית-ספר דמוקרטי "בית הספר הוא החיים עצמם".

בחירה

מרכיב מרכזי בבית-הספר הדמוקרטי הפתוח ביפו ובחינוך הדמוקרטי בכלל, הוא הבחירה. בבסיס הבחירה נמצא פיתוח המסוגלות האישית של הילד.ה ומתוך התפיסה שבני אדם סקרנים ורוצים ללמוד.
בבית-הספר יש חובת הגעה סדירה ויש חובה להשתתף בחונכות אישית וקבוצתית. כל שיעור אחר, נתון לבחירת התלמיד.ה.
מערכת השעות של התלמידים.ות הן אישיות וכל תלמיד.ה מרכיב.ה לעצמו.ה את מערכת השעות בתחילת השנה. אין חובה לבחור בשיעור כזה או אחר אך יש חובה להיכנס לשיעורים שהתלמיד.ה בחר.ה בעת הרכבת מערכת השעות.
בתחילת השנה יש התנסות בשיעורים השונים שמוצעים במערכת השעות ("טעימות") ולאחריה, מרכיבים מערכות אישיות, בהתאם לידיעון השיעורים שמתפרסם בתחילת כל שנה. רוב השיעורים במערכת השעות של בית-ספר הם דו-גילאיים.

המיוחד והייחודי בבית-הספר הדמוקרטי הפתוח ביפו

חדשנות פדגוגית

הייחודיות של בתי-ספר דמוקרטיים היא בהיבטים שהוזכרו למעלה. מתוך זיהוי שהיבטים פדגוגיים מקבלים פחות דגש, בבית-הספר הדמוקרטי הפתוח ביפו מנסים להטמיע חדשנות פדגוגית שתואמת את הרוח הדמוקרטית. השנה החדשנות הפדגוגית מתבטאת בלפחות שני מוקדים:

  1. פדגוגיה חדשנית בחטיבה הצעירה
  2. בחטיבה היסודית – שיעורים רב תחומיים

פדגוגיה חדשנית בחטיבה הצעירה

החטיבה הצעירה בבית הספר מתנהלת באופן שונה משאר החטיבות בבית הספר בהתאם לגיל הצעיר. החטיבה כולה מתנהלת כמרחב שלם ושתי הכיתות מתנהלות בתפיסה שמושפעת גם מרג'יו אמיליה וגם מחינוך מונטסורי. העבודה בחטיבה הצעירה היא בקבוצות קטנות, בהקניות פרטניות ובעבודה עצמית.

שיעור רב תחומי
בית-הספר נמצא בתהליך של בחינה פדגוגית מתמדת על מנת לזהות את הצרכים הלימודיים בכל שנה. השנה, הוחלט ליצור אשכול במקצועות השפה לכיתות ג-ו ולשים דגש על כתיבה.
לימודי השפה השנה כוללים 3 שעות שפה בקבוצה, שעה אחת של ספרייה הכוללת דו"חות קריאה ומשימות מובנות ושיעור רב תחומי.


במערכת השעות מוצעות מגוון אפשרויות לשיעור רב תחומי, לפי בחירת המורה, והעבודה בשיעור היא באמצעות למידה מבוססת פרוייקטים (PBL).
נושא העל של השיעור הרב תחומי השנה הוא בית. אחת המורות מציעה שיעור "חדר חלומות", במסגרתו הילדים.ות חוקרים את החדר שלהם.ן בבית ומתכננים חדר חלומות. בשיעור רב תחומי אחר הנושא הוא "שכחו אותי בבית". בשיעור זה לומדים על חיות המחמד – על ההתפתחות האבולוציונית שלהם, הרגשות שלהם ומה שפת הגוף שלהם משדרת, ועוד. בין הפעילויות השונות במסגרת שיעור זה הילדים מסריטים סרטון דיבוב על חיית המחמד בבית ועוד.
שיעורים רב תחומיים נוספים שמוצעים הם "עולמם של חסרי הבית", "יפו דרך הרגליים", "מאכלי בית", "בתים בעולם".
הילדים.ות בוחרים 3 שיעורים רב תחומיים מתוך רשימה של 12 שיעורים ומשובצים לאחד מהם.
השיעור הרב תחומי מתחלף 3 פעמים בשנה.

הערכה חלופית

בבית-הספר הדמוקרטי פתוח ביפו אין ציונים עד התיכון. בית-הספר נמצא בתהליך ארוך של דיוק שיטת ההערכה, שבה התלמידים.ות שותפים.ות מלאים.ות בתהליך ההערכה.
ההערכה הינה דיאלוגית וכוללת תהליך של הילד.ה עם החונך.ת. הילד.ה מעריך.ה את עצמו.ה בתחומים שונים ומציב.ה לעצמו.ה יעדים להמשך. החונך.ת מתבוננ.ת יחד עם הילד.ה על תהליכים אישיים, קבוצתיים, רגשיים, חברתיים ולימודיים. בתמונות דפי הערכה מתיקי הערכה שהתפתחו לאורך הדרך.

המרחב הפיזי

בית-הספר מתרחש בין קירותיו של בית-ספר מקצועי גדול וישן. המורשת שבית-הספר המקצועי הוריש לבית-הספר הדמוקרטי ששונה ממנו בכל היבט, לא תמיד מתאימה למידותיו של הדמוקרטי הפתוח. סורגים בכל חלון, ועל כל גדר, קירות בטון שסוגרים על מרחבי הלמידה. אבל האיכות של בית-הספר הדמוקרטי ניכרת בכל מקום, ומרחבים פנימיים הותאמו להוויה הדמוקרטית.

לכל חטיבה בבית הספר יש בית ובו מרחב פתוח לילדי החטיבה. בבית יש משחקי קופסא, ספרי קריאה, מזרונים והמרחב מזמן את השהייה בו. הכללים בכל בית שונים ונקבעים ע-ידי הילדים.ות.
המרחב הפיזי של החטיבה הצעירה שונה משאר הבתים והוא כולל מבנה ששייך רק לחטיבה ובו כיתות לימוד, מרחבי עבודה פרטנית, מרחבי משחק.
בבית הספר יש גם חדר מחול מרווח, חדר מוסיקה, מרחב קפיטריה גדול שהתלמידים.ות אוכלים בו.

חוויות ותחושות

היה מעניין לפגוש בית-ספר כל כך ותיק – 35 שנה זה הרבה יותר מכל בית-ספר בו פגשנו בסיורים שלנו. מצד אחד, זה בית-ספר עם אורחות חיים מבוססות במשך שנים. אבל מצד שני, יש עיסוק מתמיד בדיוק ובבחינה של תהליכים. לא שוקטים כאן על השמרים, ובטח לא נחים על זרי דפנה. התחושה היא של חיים בתנועה מתמדת.

חשנו כאן איכות שמוכרת לנו מבתי-ספר דמוקרטיים אחרים. ביטוי אישי מתפרץ, חופש לבחור ולהיות אני. ישיבה והתנהלות בקבוצות של ילדים – הרבה חברתיות, שיחות, משחקים וקולות ילדים. בכל מקום, בכל זמן. סדר ומשמעת אינם נמצאים במקום הראשון, אבל יש מסגרת ברורה של חוקים וגבולות שהילדים שותפים בעיצובם. החופש והבחירה מתנהלים בתוך מסגרת ברורה.

בית-הספר ממשיך לגדול וכך גם הביקוש אליו, והוא מהווה אלטרנטיבה חינוכית ייחודית ביפו.




לקריאה על בתי-ספר נוספים בהם סיירנו במסגרת: "בשבילי הלמידה":

בית-ספר א.ד.ם וסביבה בגעש

בית-ספר תבל בירושלים

תיכון רמת-נגב ובית-ספר משאבים

בית-ספר "מקומי" נטף

בית-ספר אתגרי העתיד בחריש

הבית העגול – בית-ספר שהוא בית

בית-מיתר – בית חינוך ולדורף

תיכון החממה

בית-הספר השכונתי שפירא

בית-הספר היסודי ממלכתי בסלעית

בית חינוך קהילתי גאולה

הבוסתן – בית חינוך בתנועה

אשמח אם תשתפו:
אשמח מאוד לקרוא מה חשבת

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עוד פוסטים מעניינים מהבלוג

בית-ספר מרח"ב

בית-ספר מרח"ב שדה צבי 

בית-ספר מרחב הוא בית-ספר יסודי שהוקם לפני 15 שנים ומהווה מסגרת המושתתת על אהבת הארץ, ערכי איכות הסביבה ואהבת הזולת. מסגרת בית הספר משלבת בתוכה אומנות ויצירה ומעודדת מעורבות של הקהילה בתהליך החינוכי.

בית-ספר תבל

בית-ספר תבל בירושלים

בית-ספר תבל הוקם לפני 5 שנים בשאיפה להציע אלטרנטיבה למודל הקיים בבתי-ספר ממלכתיים בחטיבות הביניים, שמייצר פעמים רבות ניכור ושיעמום. בית-ספר תבל מנסה לממש את המטרות הבאות:
א. למידה עצמאית
ב. בחירה
ג. עבודה פרטנית עם תלמידים

רמת נגב

תיכון רמת נגב ובית-ספר משאבים

אגף חינוך וקהילה ברמת נגב מגדיר ופועל לאורם של שלושה עקרונות מובילים:
1. הילד.ה כשלם.ה
2. המרחב כאקוסיסטם
3. עקרון ה- Agency
תיכון רמת נגב, ובית-ספר יסודי משאבים, מממשים באופן יצירתי ומרתק את העקרונות האלה.

ashim-d-silva-100979

שנשמור על קשר?

הירשמו לניוזלטר וקבלו למייל עדכונים ותכנים ממני: פוסטים בבלוג, ועדכונים ישר מהתנור על כל מה שחדש כאן. המייל שלכם יישאר חסוי.

דילוג לתוכן