בית-ספר החופש להיות – נתיב מונטסורי בכפר סבא

מונטסורי

הדס שדות וד"ר אורית פרנפס

סדרת בשבילי הלמידה – סיורים לבתי-ספר מעוררי מחשבה והשראה 

בדרך לבית-הספר

שמענו הרבה על בית-הספר "החופש להיות" בגישת מונטסורי בכפר סבא, מאנשי ונשות חינוך שעוסקים בחינוך מונטסורי. שמענו על תהליך ההקמה של בית-הספר ע"י ההורים, על הטמעת גישת מונטסורי בבית-הספר ועל הייחודיות שלו כבית ספר מונטסורי שהוא ממלכתי וציבורי. היה לנו ברור שאנחנו רוצות להגיע לביקור.
בית-הספר הוא חלק מהכפר הדמוקרטי בכפר סבא, וזה מורגש כבר מהחנייה והשילוט לכניסות השונות לחלקי הכפר – בית-הספר הדמוקרטי הותיק, בית-ספר סאדברי, ובית-ספר מונטסורי. מעבר צר מהחנייה לכיוון שער בית הספר הוביל אותנו הישר לחצר בית הספר הקטן והביתי ולכוס תה חמימה בחדר צוות. 

"מבט על" על בית-ספר מונטסורי החופש להיות 

בית-ספר החופש להיות, הוא בית-ספר מונטסורי צומח עם סדירויות דמוקרטיות, שנפתח לפני 4 שנים, ביוזמת הורים מכפר סבא שפעלו להקמת בית ספר מונטסורי בעיר. בית הספר פועל כנתיב עצמאי בכפר הדמוקרטי בכפר סבא, בניהולה של דנה הירשברג, במקביל לבית הספר הדמוקרטי הותיק ולנתיב סאדברי שהוקם גם בשנים האחרונות.
המודל של הכפר הדמוקרטי הוא ייחודי מסוגו. מצד אחד נהנים ממשאבים של בית ספר גדול ומצד שני נהנים ממסגרות קטנות שמאפשרות אינטימיות, קשר אישי וייחוד פדגוגי-פרוגרסיבי. למרות המורכבות הניהולית, בתיאום וחלוקת המשאבים, ישנה אוטונומיה מלאה לכל נתיב בהקשר לקהילה שלו, לייחודיות שהוא מוביל וכמעט בכל היבט אחר.

בבית-הספר לומדים.ות כ-125 ילדים.ות בכיתות א עד ה. זהו בית-ספר צומח, ומתוכנן לכיתות א-יב. הכיתות בבית ספר מחולקות לקבוצות תלת גילאיות. השנה הילדים מחולקים לשתי קבוצות של תלתוני א-ג, ושתי קבוצות של תלתוני ד-ה. בכל קבוצת תלתון כ 37 ילדים.ות בממוצע, כ- 13 מכל שכבת גיל.

לכל תלתון כ- 2 מובילות כתה (מורות), ועוד 2-3 חברות צוות (משלבות). צוות בית-הספר כיום מונה 13 מורות ולמעלה מ 20 משלבות שיחד מהוות את הצוותים של התלתונים.

בית הספר פועל בין השעות 8:00 עד 13:30. כל יום מתחיל ונגמר במפגש תחילת וסוף יום. בחלקו הראשון של היום, עד השעה 11:30 לערך, הקבוצות לומדות במעגלי עבודה, בהתאם לשיטת מונטסורי. הילדים.ות לומדים.ות בעבודה עצמית במרחב הכיתה או במרחבי החוץ את תחומי הדעת השונים – חשבון, שפה, אנגלית, מדעים, אומנות וכישורי חיים. בחלקו השני של היום, ישנה מערכת סמיסטריאלית של שיעורי בחירה שונים, שאת חלקם מלמדים הילדים.

המיוחד והייחודי בבית-ספר מונטסורי החופש להיות

בית-ספר החופש להיות מוגדר היום על-ידי צוות בית-ספר כמונטסורי דמוקרטי. השילוב בין גישת מונטסורי לסדירויות ולהוויה הדמוקרטית הוא ייחודי לבית-הספר. בנוסף, בית-הספר הוא חלק מהכפר הדמוקרטי, חידוש שקיים רק כאן. זהו בית-הספר הראשון (בינתיים היחיד) שפועל באופן מלא על-פי גישת מונטסורי והוא ממלכתי וציבורי.

גישת מונטסורי

גישת מונטסורי מבוססת על משתנתה החינוכית של מריה מונטסורי. באתר בית-ספר החופש להיות אפשר ללמוד על עיקרי גישת מונטסורי. אנחנו נתאר את רשמינו מהסיור ומצפיה בשיעורים בהם נכחנו.

בית-הספר פועל מאז הקמתו על-פי גישת מונטסורי. ענבר אופק, מומחית לגישת מונטסורי, מלווה את בית-הספר, מספקת חומרים מקצועיים, ומכשירה את המורים לעבודה בגישה.

חלק מרכזי של סדר היום בבית-הספר מוקדש למעגלי עבודה. התארחנו בכיתות התלתונים השונות בזמן מעגלי העבודה. הכיתות מאורגנות במרחבי למידה על-פי חלוקה דיסציפלינרית. לאורך כל הקירות שמסביב לחדר כונניות מלאות בעזרים ותרגילי למידה (תרגילי מדף) מסוגים שונים. הילדים עובדים באופן עצמאי במרחבי הלמידה, כשחברות הצוות נמצאות בסביבתם ועובדות עם ילדים.ות על-פי בקשתם.ן.

בזמן מעגל העבודה, הילדים.ות עובדים.ות על פי דף מעקב אישי שבו מפורטות המשימות השונות בתחומי הדעת- שפה, מדעים, אנגלית, חשבון וכישורי חיים. דפי המעקב הם אישיים – כמספר הילדים מספר התכניות, על-פי הקצב האישי של הילד.ה. דפי המעקב מוחלפים באופן תדיר – בכיתה א בכל שבוע, בכיתות ב-ג דו-חודשי, ובכיתות ד-ה, דף המעקב מוחלף אחת לחודש.

הילדים.ות עובדים עם דפי המעקב באופן עצמאי. דפי המעקב מכוונים אותם לעזרים ותרגילי מדף שנמצאים על המדפים בכיתה ובקלסרים. התבוננו בהשתאות במיומנויות שהילדים מגלים בזיהוי המשימות, איתור תרגילי המדף והעזרים השונים, וההתמצאות באמצעות הקודים והסימנים השונים. נראה שנוח להם והם נהנים מהשליטה בסביבה. חלק מהילדים הדגימו לנו כיצד הם משתמשים בדף המעקב, וכיצד הם מאתרים את חומרי הלמידה.

הסביבה בחינוך מונטסורי היא משמעותית והמורות מובילות הכיתה עובדות הרבה על מנת להכין את המרחב הכיתתי. הן מקפידות להתאים את המרחב הכיתתי מבחינת נגישות, אסתטיקה וסביבה מסקרנת. כל תרגילי המדף מוחלפים ומתעדכנים מידי חודש ברוב הדיסציפלינות.

ניכר כי תשומת לב רבה מופנית לבניית הרגלים מוסכמים. בתחילת השנה, מוקדש זמן משמעותי ללמוד את הרגלי העבודה – איך לבחור את סביבת העבודה המתאימה עבורי (שולחן, שטיחון), איך לבחור אם לעבוד לבד או בקבוצה, עם אוזניות ומוסיקה, מול קיר לבן (ללא גירויים) ועוד. מלמדים את הילדים.ות לזהות מה נכון עבורם. יש סימון להקשבה ולשקט, לבקשת עזרה או לבקשת בדיקה של העבודה. מרחב העבודה היה מלא חיים, ילדים עסוקים ומעורבים, אך ללא רעש והמולה. היה נעים להיות בכיתות ולראות את העבודה הזו.

זמן העבודה רצוף במשך לפחות 3 שעות, בהתאם לגיל. הילדים.ות מנהלים.ות בעצמם את הזמן שלהם במרחב הכיתתי, תוך דגש על לקיחת אחריות אישית מבחינת למידה, יציאה לשירותים, מנוחה והפסקת אוכל. 
בזמן מעגלי העבודה מתבצעות גם הקניות. ההקניות מתבצעות בקבוצות קטנות של 2-5 ולפעמים גם עם ילד.ה אחד.ת. קבוצת ההקנייה היא לפי הרמה שבה הילדים.ות נמצאים.ות ולא לפי הגיל שלהם.ן.

שילוב של גישות חינוכיות – מונטסורי ודמוקרטי

בית-ספר החופש להיות הוא בית-ספר מונטסורי היחידי בארץ שהוא ממלכתי, ובעל ייחודיות מובהקת מעצם היותו חלק מהכפר הדמוקרטי. בית-הספר משלב בין גישת מונטסורי לגישה הדמוקרטית.
קיים הבדל מהותי בין תפיסת הלומד בגישת מונטסורי לבין הגישה הדמוקרטית. בעוד בגישת מונטסורי המבוגר אחראי על ארגון סביבת הלמידה בהתאמה להתפתחות הגיל של הילד.ה, בגישה הדמוקרטית יש אמון בילד שיודע מה נכון לו והיכולת שלו לבחור, והתיווך של המבוגר הוא קטן יותר. השילוב בין הגישות בבית-ספר החופש להיות הוא מעניין ולא שגרתי. ארגון הלמידה בתחומי הדעת נעשה על-פי גישת מונטסורי, אבל בתוך הדיאלוג שנוצר בין הילד.ה לבין הצוות החינוכי, יש הבנה והתחשבות שהצורך של הילד לא בהכרח מתאים לתקופת ההתפתחות בה הוא נמצא מבחינת הגיל, וניתנת לילד.ה אפשרות בחירה. בנוסף, חינוך דמוקרטי מאופיין במנגנונים הדמוקרטיים של בית הספר והשתתפות של הילד.ה במנגנונים אלה כשווה למבוגרים.
נראה כי השילוב של שתי הגישות, מאפשר בחירה לצד מסגרת, קשר אישי גם בתוך קבוצה גדולה יחסית של ילדים.ות בתלתון, למידה מאורגנת וגם התייחסות לקולו השווה של כל חבר.ה בקהילת בית הספר.


ישנם גם אתגרים בשילוב בין שתי הגישות. האתגר העיקרי הוא שלוקח לחלק מהילדים יותר זמן לפתח אחריות אישית ללמידה במרחב הכתתי לצד חופש הבחירה. זוהי התמודדות יומיומית עם חלק קטן מהילדים.ות שבוחרים.ות להישאר מחוץ ללמידה המתרחשת בכיתה. מעניין לראות את ההתנהלות של החינוך הדמוקרטי עם איכויות הלמידה מהחינוך המונטסורי ואת התפתחות האחריות האישית בתוך השילוב הזה.

שיעורי בחירה

בחלק השני של היום מתנהלת בבית הספר מערכת שיעורי בחירה. השיעורים מועברים ע"י הצוות, תלמידים.ות או הורים. שיעורי הבחירה מגוונים וכוללים גם מנגנונים דמוקרטיים כמו ועדות.

כחלק מהחיבור לגישה הדמוקרטית, שיעורי הבחירה נותנים הזדמנות למגוון, לבחירה, ולביטוי אישי של ילדים.ות בשיעורים שהם מעבירים.
מערכת שיעורי הבחירה נבנית לאחר שיח עם הילדים.ות ומתוך החלומות שלהם.ן.
שיעורים שמוצעים במחצית הנוכחית, לדוגמה: ספרדית, לגו, בישול, כלבנות, משחקי קופסה ועוד.

בזמן שיעורי הבחירה הילדים יכולים לבחור גם בחצר מתוך אמונה כי למידה מתרחשת בכל מקום וזמן.
ילדים שמעבירים שיעור במערכת שיעורי הבחירה מתחייבים ללמד סמסטר שלם. זה תהליך ארוך ומשמעותי שבו הם מעבירים קורס בעצמם. לכלל הילדים.ות יש אפשרות לבחור מתוך מגוון שמעניין אותם, בצורה חופשית יותר ולהעשיר את עצמם מחוץ למעגלי העבודה.

חוויות ותחושות

כשנכחנו בשיעורים, הרגשנו שהילדים עסוקים, ויש הרבה עשייה ומעורבות. הופתענו לראות שהילדים.ות יודעים.ות להתנהל עצמאית בתוך הפעילות הדי מורכבת שמתרחשת. שפע של עזרים, משימות ותרגילי מדף, סדירויות וכללים, ובתוך כל זה הילדים מתנהלים בעצמאות ובמיומנות.
הכיתות היו נוחות לעבודה, עם מספר לא גדול של ילדים, ויחד עם זאת, עם מספר רב יחסית של נשות צוות בכיתה. 4-5 מבוגרים בכיתה של 30-35 ילדים שעובדים באופן עצמאי. זה יצר נינוחות והחזקה. כל ילד שזקוק לעזרה קיבל אותה באופן די מידי, ולאורך זמן.

למראית עין, התמונה הכללית מזכירה בתי-ספר פרטיים: מספר קטן של תלמידים, וצוות חינוכי גדול. אבל מדובר בבית-ספר ממלכתי ציבורי שגובה סכום צנוע לשנה – ככל בית-ספר ציבורי אחר. ההתנהלות התקציבית היא חכמה, קשורה בזה שבית-הספר הוא חלק מכפר דמוקרטי שמתפקד תקציבית, וכלפי הממסד, כבית-ספר גדול. בתוך סדרי העדיפויות של בית-הספר, גיוס והחזקת צוות מקבלים עדיפות גבוהה. כמו כן, משלבות הופכות להיות חלק מהצוות הפועל בכיתה ובכך מגדילות את הצוות מאד.

ולסיום, הרגשנו שהשילוב בין הגישות בבית-ספר עושה הרבה טוב. הלמידה בגישת מונטסורי יוצרת התייחסות רצינית, שיטתית ומעוררת מוטיבציה ללימוד תחומי הדעת. הגישה הדמוקרטית "מרככת" את האווירה המשימתית, ומאפשרת לילדים.ות לקחת לעצמם את החופש להיות מי שהם ואיך שהם רוצים להתנהל. הקשר בין ילדים.ות למורים.ות מושפע מהשיח הדמוקרטי, כך שנוצר איזון מאד עדין ומקדם.


לקריאה על בתי-ספר נוספים בהם סיירנו במסגרת: "בשבילי הלמידה":

בית-ספר מרח"ב שדה צבי

בית חינוך יער גבעת גונן

בית-הספר הדמוקרטי הפתוח ביפו

בית-ספר א.ד.ם וסביבה בגעש

בית-ספר תבל בירושלים

תיכון רמת-נגב ובית-ספר משאבים

בית-ספר "מקומי" נטף

בית-ספר אתגרי העתיד בחריש

הבית העגול – בית-ספר שהוא בית

בית-מיתר – בית חינוך ולדורף

תיכון החממה

בית-הספר השכונתי שפירא

בית-הספר היסודי ממלכתי בסלעית

בית חינוך קהילתי גאולה

הבוסתן – בית חינוך בתנועה

אשמח אם תשתפו:
אשמח מאוד לקרוא מה חשבת

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עוד פוסטים מעניינים מהבלוג

בית-ספר אדם וסביבה

בית-ספר א.ד.ם וסביבה בגעש

בית-ספר א.ד.ם וסביבה בגעש מושתת על ארבעה יסודות עיקריים – אכפתיות, דמוקרטיה, מיצוי הפוטנציאל, ועל תחום עשייה מרכזי של לימודי הסביבה והאקולוגיה (בית חינוך "ירוק"). בית החינוך מהווה בית חם, איכותי ומשמעותי לכל המתחנכים בו ויוצר סביבה המפתחת בילד.ה את כל ממדי אישיותו: אינטלקטואלית, ערכית-חברתית ורגשית.

ashim-d-silva-100979

שנשמור על קשר?

הירשמו לניוזלטר וקבלו למייל עדכונים ותכנים ממני: פוסטים בבלוג, ועדכונים ישר מהתנור על כל מה שחדש כאן. המייל שלכם יישאר חסוי.

דילוג לתוכן