בית-ספר מרח"ב שדה צבי 

בית-ספר מרח"ב

הדס שדות וד"ר אורית פרנפס

סדרת בשבילי הלמידה – סיורים לבתי-ספר מעוררי מחשבה והשראה 

בדרך לבית-ספר מרח"ב

לא התרגשנו מנסיעה דרומה. למרות הפקקים והדרך המתמשכת, ידענו כמה חשוב לצאת מאיזור המרכז ולהגיע לאיזורים נוספים בארץ. ומדרום נפתחת הטובה – הרשימה שלנו לבתי-ספר מעניינים וטובים באיזור הנגב ארוכה. הפעם בחרנו בבית-ספר מרח"ב בשדה צבי.

נכנסנו למושב שדה צבי, כמה דקות נסיעה מצומת בית קמה וגילינו בית ספר קטן, עם שלט שהכרנו מאתר בית הספר – בית-ספר מרח"ב. כבר מהכניסה זיהינו מקום מאוד מטופח, מלא בעבודות אמנות שמספרות סיפור.
התקבלנו במאור פנים וצללנו היישר אל תוך הסיפור של בית הספר.

"מבט על" על בית-ספר מרח"ב

בית-ספר מרח"ב בשדה צבי, הוקם לפני כ-15 שנים ע"י קבוצת הורים מהאזור, שרצתה חינוך שתואם לתפיסת העולם שלהם. בית-הספר הוקם בהובלת ד"ר דפנה גרנית דגני שגם ניהלה אותו בשנותיו הראשונות.

בית הספר מנוהל היום, זו השנה השנייה, ע"י סימה עזרא, שהובילה את הביקור. לביקור הצטרפו אורטל ביטון – יועצת בית-הספר, ד"ר דפנה גרנית דגני – מנהלת בית-הספר בשנותיו הראשונות וכיום אמא בקהילה, ויואב כהן – אבא בקהילת בית הספר.

בבית-הספר לומדים כ-130 ילדים וילדות בכיתות א עד ו והוא בית-ספר על-אזורי מ-9 מועצות אזוריות בסביבת בית-הספר. בימים ראשון עד חמישי מתקיים יום לימודים ארוך מ-8:00 עד 15:30. החלק השני של היום, מהשעה 13:30, כולל גם מערכת חוגי בחירה לילדים.ות. שלוש פעמים בשבוע מועברים החוגים ע"י אנשי צוות בית-הספר או מדריכים חיצוניים. ביומיים הנוספים מתקיימות פעילויות אחרות. ימי שישי, אחת לשבועיים, מוקדשים לפעילויות בית-ספריות קהילתיות.
צוות בית הספר כולל כ-15 אנשי ונשות צוות. יש חשיבות לכך שכל המבוגרים שנמצאים בבית-הספר דוברים את השפה הבית ספרית.



התפיסה החינוכית

שם בית-ספר מרח"ב מגלם את עקרונות בית הספר – מקום, רוח, חברה, בית.
בית הספר שם דגש על לימודי הסביבה, למידת החוץ והחיבור לטבע לצד דיאלוג וקשר על מנת לייצר בסיס רגשי בטוח לכל הילדים והילדות בבית הספר.
החיבור למשפחות ולבית, לצד למידה לעומק ושמירה על חדוות הלמידה והסקרנות, בא לידי ביטוי בתכנית הלימודים הבית הספרית, בשגרת היום יום ובמסורות הבית ספריות שהונהגו במהלך השנים.

קהילה ושותפות

התפיסה בבית הספר היא של שותפות וקהילתיות, בהמשך לאופן שבו בית הספר הוקם.
עוד לפני תחילת שנת הלימודים, במהלך הקיץ, המשפחות לוקחות חלק בהכנת בית הספר לשנה החדשה – בשיפוץ, צביעה והכנת המרחב. המחנכות עורכות ביקורי בית אצל כל הילדים והילדות. כל משפחה חדשה בבית הספר מקבלת משפחה מאמצת  לתהליך ההתאקלמות. לאורך השנה מתקיים פרויקט חונך – חניך שבו הילדים מהשכבות הבוגרות חונכים ילדים מהשכבות הצעירות. החניכה מעצימה את הבוגרים שמקבלים אחריות, כמו אח בוגר.
במהלך השנה ישנן מסורות קבועות לאורך השנים הכוללות טקס חלומות בתחילת השנה, שישי קהילתי אחת לחודש עם ההורים, ויום חוץ – מרחב בשטח אחת לחודש.
הטקסים הבית ספריים, הטיולים השנתיים, החוגים בצהריים ופעילויות הבחירה בבית הספר- לכולם שותפים ההורים, כל אחד ואחת על-פי מידת היכולת והנכונות לקחת חלק.

בכל שנה בוחרים במשפט שמלווה את בית הספר. בשנה שעברה נבחר המשפט ״אין מקום שהוא רחוק מידיי״ והשנה ״זה הזמן שלך לזרוח ולדעת ולגעת בהכל״.


בסיום המחצית ובסוף השנה, עורכים מפגשי משולשים דיאלוגיים – מפגשי הערכה בהשתתפות תלמיד.ה, הורה ומורה. התלמידים.ות והמורה מתכוננים לזה במפגשי הכנה משותפים לקראת המפגשים ובונים יחד את תיקיית ההערכות עם חומרים שונים שנאספים ועם סיכום המחצית שנכתב על-ידי התלמיד.ה עצמו, המחנכת והמורים המקצועיים.



למידה

הלמידה בבית הספר מתבססת על עוגנים קבועים, שבועיים, חודשיים ושנתיים. יש קשר ותהליכיות בין הכיתות.
במערכת השעות השבועית יש בכל כיתה במה שבועית בה הילדים.ות יכולים להביע את עצמם.ן ולתרגל את היכולות של עמידה מול קהל. יש גם מרחבי למידה (נפרט עליהם בהמשך) עם נושא שנתי בית ספרי.
בתכנון החודשי קיימים מרחבי הבחירה הבית ספריים – מרחבים פתוחים, אחת לחודש ואת הימים הקהילתיים בימי שישי, פעמיים בחודש (גם עליהם נפרט בהמשך).
התכנון השנתי כולל טקס שנתי שכל כיתה אחראית עליו. לקראת הטקס הילדים לומדים ומעמיקים בתכני הטקס. כך גם לומדים לקראת האירועים הבית ספריים שכבר נוצרו כמסורות בית ספריות. קיבלנו הצצה להכנה לקראת הטיול השנתי הבית ספרי. כיתה ו מובילים את הטיול השנתי ובשיעור בו נכחנו הם קיבלו הדרכה ממדריכה ברשות הטבע והגנים שבו עסקו בשמירה על הטבע, החשיבות של הליכה בשביל ודגשים על הדרכת הטיול.



המיוחד והייחודי בבית-ספר
מרח"ב

מרח"ב בשטח

מרח"ב בשטח הוא יום חוץ, אחת לחודש ביום שישי, בו כל  בית-הספר יוצא לשטח חוץ במרחק הליכה מבית הספר. לכל כיתה יש מחנה שהיא נמצאת בו ומטפחת אותו ויש פעילויות שונות סביב המחנה.
מחנכות הכיתה והמורה למדעים מובילות את יום הלמידה, במקביל להשתלמות של צוות בית הספר של לימודי חוץ.

מרכזי למידה

בכל שבוע מתקיים שיעור בכל הכיתות בשיטה של למידה סביב פרוייקטים סביב נושא שנתי משותף. כל כיתה חוקרת את הנושא ובוחרת את תת הנושא שהיא תחקור. נושאים שנתיים לדוגמה הם בית, ספורט והשנה הנושא הוא צבעים.
באותו אופן שהילדים.ות מתנסים בו במרכזי הלמידה, מתקיימת גם הלמידה סביב הטקס שהכיתה מכינה באותה השנה. כיתה שהכינה את טקס רבין ובחרה בנושא המחלוקת לעבודה לקראת הטקס, חקירה סביב כוכבי לכת בטקס של מערכת השמש (טקס לזכרו של בועז זמירי, שהיה ממקימי בית-הספר) ועוד.



אנחנו במרח"ב

יועצת בית-הספר, אורטל ביטון, יזמה ומובילה תכנית ייחודית בכל כיתות בית הספר, שעה שבועית בכל כיתה בהנחייתה. במסגרת השיעורים, עובדים בצורה סדנאית על תכנים רגשיים וחברתיים. למשל – חוזקות, אתגרים, מעגלי שייכות ונושאים התפתחותיים על פי הגיל.
העבודה של אורטל בכיתה מתוכננת ומתואמת עם מחנכת הכיתה ובסוף כל שיעור נשלח סיכום להורים על התכנים שעבדו עליהם בכיתה. באופן הזה, יש להורים יכולת להתחבר למה ששוחחו בכיתה, להעלות נושא, להציף שאלות ולקחת חלק.
יואב כהן, הורה בבית הספר שהצטרף אלינו לסיור, העיד עד כמה משמעותי הסיכום שההורים מקבלים, והשיח שמתאפשר עם הילדים.ות בעקבות ובהמשך לשיח בכיתה.

תכנון שנתי

לוח השנה של בית-ספר מרח"ב מצדיק התייחסות מיוחדת, גם אם תכנון שנתי מתקיים בכל בית-ספר.
בטקס פתיחת שנה, שנקרא טקס החלומות, התבססו מספר מסורות. לדוגמה, חלוקת חולצות שנתיות עם משפט שנתי נבחר. אחת מהמסורות המשמעותיות היא חלוקת לוח שנה שנתי של בית-הספר לכל משפחה. לוח השנה כולל את כל האירועים השנתיים של בית הספר. הלוח מודפס בצבע, עם תמונות ומצויינים בו, חוץ מהחגים והחופשות, כל הטקסים, הטיולים, אסיפות הקהילה, מפגשי משולשים דיאלוגים, ימי ספורט ועוד.
מרשים לראות את התכנון מראש, והסדירויות שמקבלות מקום ממשי בבית הספר. יש כאן היבט נוסף וחשוב ביחס למחוייבות ולשותפות עם הקהילה. לוח השנה מנכיח את המחוייבות של בית הספר כלפי הקהילה עם המסר שהאירועים החשובים בבית-ספר ידועים מראש וכל משפחה יכולה לתכנן את פעילויותיה בהתאם להם, וכמובן לתכנן את ההשתתפות בהם. חשוב לנו שתיקחו חלק, שתוכלו לתכנן חופשה משפחתית בהתאם ללו"ז הבית ספרי ולא תפספסו את אירועי בית הספר.

חוויות ותחושות

בית-ספר מרח"ב פועל כבר 15 שנה, וניכרת בו יציבות, נינוחות וביטחון בסדירויות, בתפיסה החינוכית ובפראקטיקות שמתפתחות ומתבססות עם השנים.

הצוות מעודד תהליכיות בלמידה, בעבודה סביב נושא מרכז, או בלמידה והעמקה בדרך להפקת טקס.

הסדירויות שהתבססו בבית-הספר מבטיחות שהדברים החשובים יקרו – גאנט פעילות מסודר, שיריון תאריכים לקהילה והנכחה בלוח שנה שמשותף לכולם וכולל בתוכו את כל האירועים והמפגשים החשובים לאורך השנה.

ייתכן שהתכנון והסדירויות המבוססות יצרו תחושה של שקט ונינוחות. בזמן שהותנו חשנו בנינוחות נעימה, הילדים מעורבים ולומדים בהנאה, ומתנהלים בבית-הספר מתוך הכרות וביטחון.

ולסיום, נשתף בחוויה של שיעור שבו הילדים שיחקו במשחקים שמלמדים שיתוף פעולה קבוצתי. יש לציין שאת המשחקים יצר עם הילדים נועם, אב הבית.



לקריאה על בתי-ספר נוספים בהם סיירנו במסגרת: "בשבילי הלמידה":

בית חינוך יער גבעת גונן

בית-הספר הדמוקרטי הפתוח ביפו

בית-ספר א.ד.ם וסביבה בגעש

בית-ספר תבל בירושלים

תיכון רמת-נגב ובית-ספר משאבים

בית-ספר "מקומי" נטף

בית-ספר אתגרי העתיד בחריש

הבית העגול – בית-ספר שהוא בית

בית-מיתר – בית חינוך ולדורף

תיכון החממה

בית-הספר השכונתי שפירא

בית-הספר היסודי ממלכתי בסלעית

בית חינוך קהילתי גאולה

הבוסתן – בית חינוך בתנועה

אשמח אם תשתפו:
אשמח מאוד לקרוא מה חשבת

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עוד פוסטים מעניינים מהבלוג

החממה האקולוגית

החממה האקולוגית בעין שמר 

החממה האקולוגית הינה מרכז חינוכי חדשני אליו מגיעים בני נוער ללמוד ולחקור בקבוצות קטנות את אתגרי כדור הארץ והאדם.

הדמוקרטי הפתוח ביפו

בית-הספר הדמוקרטי הפתוח ביפו

בית-הספר הדמוקרטי הפתוח ביפו הוא בית-ספר דמוקרטי ותיק, השני שהוקם בארץ, אחרי בית-הספר הדמוקרטי בחדרה.
הכרנו את עקרונות החינוך הדמוקרטי ואת הדרך הייחודית שבה הם באים לידי ביטוי בבית-ספר הזה.

רמת נגב

תיכון רמת נגב ובית-ספר משאבים

אגף חינוך וקהילה ברמת נגב מגדיר ופועל לאורם של שלושה עקרונות מובילים:
1. הילד.ה כשלם.ה
2. המרחב כאקוסיסטם
3. עקרון ה- Agency
תיכון רמת נגב, ובית-ספר יסודי משאבים, מממשים באופן יצירתי ומרתק את העקרונות האלה.

ashim-d-silva-100979

שנשמור על קשר?

הירשמו לניוזלטר וקבלו למייל עדכונים ותכנים ממני: פוסטים בבלוג, ועדכונים ישר מהתנור על כל מה שחדש כאן. המייל שלכם יישאר חסוי.

דילוג לתוכן