החממה האקולוגית בעין שמר 

החממה האקולוגית

הדס שדות ואורית פרנפס

סדרת בשבילי הלמידה – סיורים לבתי-ספר מעוררי מחשבה והשראה 

בדרך לחממה האקולוגית בעין שמר

החממה האקולוגית בעין שמר היא מקום מיוחד. זה אינו בית ספר, לפחות לא במובן הרגיל, אבל יש בו המון למידה ומגיעים אליה תלמידים רבים מהאזור.
שמענו על החממה האקולוגית בעין שמר מאנשים שונים, וכבר זמן רב שאנחנו מחכות להזדמנות לבקר.

עם הכניסה לחממה, הבננו שמדובר במקום באמת מיוחד. חממה אקולוגית אמיתית, רחבת ידיים, מלאה בצמחיה, במדע ובחקר. וכן – מלאה בילדים.

"מבט על" על החממה האקולוגית בעין שמר

החממה האקולוגית בעין שמר הוקמה בשנת 1977 ע"י האמן אביטל גבע מקיבוץ עין שמר, כדי לאפשר מקום לנוער שיהיה עבורם משמעותי ללמידה ועניין. עם השנים המקום התפתח לכיוונים רבים אך תמיד היווה קרן אור ללמידה עבור ילדים וילדות, ואבן שואבת למומחי תוכן ואנשי חינוך שמעוניינים לעבוד עם ילדים בסביבה אותנטית ועשירה שמעודדת סקרנות וחקר.
החממה האקולוגית משתרעת על פני 4 דונם. בחממה פינות רבות המזמנות פעילויות עשירות ומגוונות של חקר ועשייה מדעיים – מבריכות של אצות, ניסויים בגידול צמחים שונים, מעבדות חקר ועד חלל מייקרים של נגרות ומדפסות תלת מימד.

החממה האקולוגית משמשת כיום בעיקר למטרות חינוכיות. בשנה זו, 22 בתי ספר מהאזור, יסודיים ועל יסודיים, מכלל מגזרים – דתי, חילוני, ערבי, מגיעים לחממה לתהליכי למידה ממושכים.
החממה עובדת בעשור האחרון, גם במודל של חווה חקלאית עם סמל מוסד של משרד החינוך – שיתוף פעולה בין המנהל לחינוך התיישבותי במשרד החינוך לבין המועצה האזורית מנשה, אליה הם משתייכים.
בחממה יש 10 מורים שפוגשים ועובדים עם התלמידים והתלמידות שמגיעות ויש שיתופי פעולה עם הרבה מדענים ואנשי מחקר. את הסיור הובילה תמר ביאר, הרכזת הפדגוגית של החממה. 

המיוחד והייחודי בבית הספר

התפיסה החינוכית

הלמידה בחממה מבוססת על למידה בדרך של חקר ופרוייקטים.
התפיסה היא שאם התלמידים.ות יבינו את הרלוונטיות של הלמידה ויעסקו בבעיות אמיתיות, הלמידה תהיה מעמיקה יותר ומונעת מתוך מוטיבציה.
הכיתות מגיעות תמיד לתהליך ארוך של למידה. אין סדנאות קצרות או חד פעמיות. בדרך כלל מגיעים אחת לשבוע במהלך שנת לימודים מלאה, או מינימום למחצית.
אופן הלמידה והחקר ודרגת ההעמקה הם הדרגתיים, בהתאם לגילאים – בין תלמידי היסודי ועד התיכון. העבודה משכללת תהליכי תכנון פרוייקט, קבלת החלטות, עבודה בצוות, תיעוד והצגה. ככל שגיל התלמידים.ות עולה, יש יותר בחירה ויותר עצמאות והאחריות האישית מתפתחת בתהליך. יש מקרים של תלמידים.ות שהתחילו להגיע לחממה כתלמידי יסודי והמשיכו עד בגרות.
בתיכון, תלמידים.ות מובילים עבודת חקר על כל שלביה באופן עצמאי, ועם הנחיה – משלב התכנון ועד הסיום. התלמידים.ות פוגשים מומחים, בוחרים שאלה וחוקרים אותה, מגישים הצעת מחקר, מקימים את המחקר, בודקים, מתעדים ומנתחים. העבודות מוגשות ברמה גבוהה מאוד ולא פעם ניגשים וזוכים בתחרויות. עבודות הגמר הן בעיקר בתחומים הקשורים לחקלאות, ביולוגיה, מדעי הסביבה אך יש גם תחומים אחרים.

השתלמויות בחממה

חלק מהתפיסה החינוכית בחממה היא להשתמש במרחב הלמידה כתומך בסיפור הפדגוגי. החממה היא רק דוגמה למרחב שאפשר לנצל אותו ללמידה והשאיפה של הצוות היא להטמיע את התפיסה החינוכית במקומות נוספים – בין אם זה בחוות חקלאיות אחרות או במרחבי למידה שונים, אפילו בין כותלי בית-ספר.
בחממה יש מספר השתלמויות מורים כדי להרחיב את העשייה למקומות נוספים וללוות את המורים בתהליך ההטמעה בבתי הספר.
השתלמות שפותחה בחממה, לדוגמה, היא השתלמות של גידול אצות שמיועדת למורים למדעים וטכנולוגיה. במסגרת ההשתלמות יש כבר מספר בתי ספר שעושים פרוייקט של גידול אצות.
השתלמות נוספת היא תוכנית לחיים משותפים "צומחים יחד". מורים מבתי-ספר שכבר נוצר קשר ביניהם קודם לכן, מגיעים לחממה ועושים את ההכשרה יחד. במהלך 15 מפגשים הם משתלמים יחד ואז יוצאים לעבודה משותפת. 

הצוות בחממה

צוות המורים בחממה הוא צוות מיוחד. זהו צוות של מורים אבל בלי כיתות, ועסוקים עם התלמידים.ות שלהם בלמידה מתמשכת. תהליכי החקר משיקים לעניין ולתחומי החקר של המורים והחוקרים שמלווים את הקבוצות בחממה והתשוקה של המורים מדבקת וכובשת את התלמידים.ות שמגיעים.
תכניות הלימודים נכתבות ע"י המורים והם מנגישים את חומר הלימוד והחקר לקבוצות שמגיעות לפי הגיל ותחומי העניין. 

חוויות ותחושות

החממה האקולוגית בעין שמר היא מקום שמזמין לחקור, לשאול, ולהתעניין. כשנמצאים בתוך המרחב המיוחד והמרתק הזה קשה להיפרד ולעזוב אותו. הוא קורא לשהות בתוכו ולהיות חלק מהעשייה.

המקום מגוון ומלא בפינות מסקרנות – העשייה בולטת בכל פינה. עשייה של מבוגרים, מומחים, נוער וילדים. ישנן אפשרויות רבות ומגוונות להשתתף ברמות שונות.
לא הספקנו לקרוא וללמוד מכל הכרזות והנתונים המוצגים עליהן שתלויים בשפע ברחבי החממה. גם הן קוראות לעיון והעמקה.
האיכות והאותנטיות של הפעילויות המדעיות וההשתתפות בהן מציגות את האפשרות ללמידה אמיתית, מעניינת ובעלת ערך רב.


לקריאה על בתי-ספר נוספים בהם סיירנו במסגרת: "בשבילי הלמידה":

בית-ספר ענבר בירושלים

מיתר – הבית לחינוך ברוח דיאלוגית

בית-ספר החופש להיות – נתיב מונטסורי בכפר-סבא

בית-ספר מרח"ב שדה צבי

בית חינוך יער גבעת גונן

בית-הספר הדמוקרטי הפתוח ביפו

בית-ספר א.ד.ם וסביבה בגעש

בית-ספר תבל בירושלים

תיכון רמת-נגב ובית-ספר משאבים

בית-ספר "מקומי" נטף

בית-ספר אתגרי העתיד בחריש

הבית העגול – בית-ספר שהוא בית

בית-מיתר – בית חינוך ולדורף

תיכון החממה

בית-הספר השכונתי שפירא

בית-הספר היסודי ממלכתי בסלעית

בית חינוך קהילתי גאולה

הבוסתן – בית חינוך בתנועה

אשמח אם תשתפו:
אשמח מאוד לקרוא מה חשבת

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עוד פוסטים מעניינים מהבלוג

משמעות

משמעות – זה כל העניין

יש רגעים בחיים שפתאום יש קליק – משהו מתחבר ורואים תמונה רחבה יותר. חוויות של משמעות – מסע שהתחיל לפני עשר שנים, נפסק, ומתחיל שוב דרך TAE והפילוסופיה של ג'נדלין

בית-ספר מרח"ב

בית-ספר מרח"ב שדה צבי 

בית-ספר מרחב הוא בית-ספר יסודי שהוקם לפני 15 שנים ומהווה מסגרת המושתתת על אהבת הארץ, ערכי איכות הסביבה ואהבת הזולת. מסגרת בית הספר משלבת בתוכה אומנות ויצירה ומעודדת מעורבות של הקהילה בתהליך החינוכי.

ashim-d-silva-100979

שנשמור על קשר?

הירשמו לניוזלטר וקבלו למייל עדכונים ותכנים ממני: פוסטים בבלוג, ועדכונים ישר מהתנור על כל מה שחדש כאן. המייל שלכם יישאר חסוי.

דילוג לתוכן